POSJETA BUGARSKOG VELEPOSLANIKA HKD

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić primio je u prostorijama HKD Napredak bugarskog veleposlanika NJ. E. Angela Angeolova i zamjenika veleposlanika Nikolaja Koleva.

Prof. Topić je bugarskom veleposlaniku opisao bogatu povijest HKD Napretka, ali je pričao i o aktivnom radu HKD Napredak u današnjim danima. Tom prigodom prof. Topić je spomenuo da danas Napredak ima 58 podružnica i preko 20000 članova, od čega čak 6000 članova u Sarajevu. Članovi Napretka nisu samo Hrvati ili katolici, već tu ima i drugih nacija, kao i religija. Od obnove Napretka do danas, bilo je preko 850 koncerata i preko 6500 raznih manifestacija. „Napredak se posebno ponosi svojim fondom za stipendiranjem te svake godine stipendiramo određeni broj studenata“ naglasio je prof. Topić.

Bilo je riječi i o kulturnoj suradnji između Bugarske i BiH, a razgovaralo se i održavanju koncerata bugarskih zborova u Sarajevu, izložbama bugarskih umjetnika i povezivanju kulturnih društava između BiH i Bugarske.

U ovoj posjeti pričalo se i o restituciji imovine, jer je to jedan od najznačajnijih problema za rad HKD Napredak. Napredak ima imovinu koju ne može vratiti jer zakona o restituciji još uvijek nema, što proizvodi veliku štetu i velike gubitke. Bugarski veleposlanik je naglasio da je taj problem u Bugarskoj riješen i da se mora i ovdje riješiti, ako BiH želi pristupiti Europskoj uniji.

Ovo prigodom bugarskom veleposlaniku, prof. Topić je pokazao i radio postaju Vrhbosna, za koju je bugarski veleposlanik Angelov dao i kratku izjavu. Nakon toga gostima iz bugarske je pokazana i knjižnica HKD Napredak „Mijo Poljak“, gdje je bugarskom veleposlaniku i njegovom zamjeniku uručena članska kartica HKD Napredak.

v. d. tajnik mr. sc. Željko Grubišić

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.