SIPA u akciji “Pero” uhitila 20 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Pero”.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 12 lokacija i lišili slobode 20 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo “organizirani kriminal” u vezi s kaznenim djelima “zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja”, “primanje dara i drugih oblika koristi”, “porezna utaja” i “pranje novca”.

Izvršenim pretresima otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, procesne jedinice računara, određena količina novca, te razna poslovna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem kaznenom postupku.

Takođe, SIPA je u skladu s odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, u okviru ovog predmeta izdala pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.078.234,44 KM na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizičke i tri pravne osobe.

Nakon kriminalističke obrade koju su izvršili policijski službenici SIPA-e u prostorijama MUP-a, USŽ, 11 osoba lišenih slobode predano je danas nadležnom tužiteljstvu na dalje postupanje.

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske Županije i Županijskog suda iz Bihaća, u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, te MUP-ova Unsko-sanske županije, Županije Sarajevo, Tuzlanske županije i Zeničko dobojske županije, priopćeno je iz SIPA-e.

Uz krivotvoritelje diploma u BiH uhićena i dva policijska inspektora

(Fena)