Uz krivotvoritelje diploma u BiH uhićena i dva policijska inspektora

Usporedno sa akcijom “Pero”, službenici SIPA-e su danas u akciji “Blic” uhitili dvojicu svojih kolega, koji su osumnjičeni da su otkrivali službene tajne tijekom istrage u predmetu “Pero”.

Dvojica državnih službenika, zaposlenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uhićena su u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, potvrdio je za Klix.ba glasnogovornika SIPA-e Luka Miladinović.

Oni se terete da su počinili kazneno djelo iskorištavanje službenog položaja ili ovlasti, prekoračivši granice službene ovlasti ili ne izvršivši svoje službene dužnosti pribavili sebi ili drugom kakvu korist.

Trenutačno se nalaze u prostorijama SIPA-e gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, dodao je Miladinović.

Oni su zapravo otkrivali detalje iz istrage u predmetu “Pero” koja je provedena u djelo danas u više bh. gradova. Pretresi su izvršeni u Sarajevu, Bihaću, Cazinu, Visokom, Zenici, Tuzli i Istočnom Sarajevu u vezi sa izdavanjem više tisuća ilegalnih diploma.

Osumnjičeni se dovode u vezu s izdavanjem certifikata i diploma za osnovnu školu, srednju školu i fakultete. U posljednjih pet mjeseci istražitelji SIPA-e su dokumentirali nekoliko stotina nelegalno izdanih diploma. Istraga je obuhvatila 58 fizičkih i pravnih osoba.

Uhićenja i pretresi: U tijeku velika akcija SIPA-e diljem BiH zbog pranja novca

(www.jabuka.tv)