SIP: Unatoč propalim pregovorima, nastavljamo pripreme za izbore

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, Željko Bakalar, rekao je u ponedjeljak da to tijelo nastavlja s pripremama za provedbu izbora u listopadu bez obzira na propast pregovora o izbornoj reformi te je najavio kako će inzistirati da Vijeće ministara ispuni svoje obveze i osigura novac koji je za to potreban.

Dužni smo postupati po zakonu i tako ćemo i napraviti, kazao je Bakalar za Avaz.

Podsjetio je kako je organiziranje izbora definirano zakonom koji je na snazi i u kojemu stoji kako se opći izbori održavaju svake četvrte godine prve nedjelje u listopadu.

Obveza SIP-a koja iz toga proistječe je da izbore raspiše najkasnije 150 dana prije datuma kada je predviđena njihova provedba pa bi se to moralo učiniti do 4. svibnja.

Predstavnici četiri bošnjačke i dvije hrvatske političke stranke u nedjelju su bez dogovora okončali još jedan krug pregovora o Izmjenama izbornog zakona a čelnik HDZ BiH Dragan Čović nakon toga je izjavio kako sada “apsolutno nema uvjeta” za provedbu izbora u listopadu.

Izetbegović: Hrvati moraju shvatiti da neće moći diktirati život u FBiH

Tu tvrdnju temelji na tumačenju po kojemu je odlukom Ustavnog suda BiH stavljen izvan snage dio Izbornog zakona kojim je definiran način popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Riječ je o odredbi kojom je bilo utvrđeno da se u to tijelo bira barem po jedan pripadnik svakog naroda iz svake od deset županija unutar Federacije BiH ukoliko je takav prethodno izabran u županijsku skupštinu koja onda delegira zastupnike za Dom naroda. Ustavni je sud odlučujući po prizivu Bože Ljubića 2016. godine konstatirao kako Dom naroda nije tijelo koje predstavlja interese županija nego konstitutivnih naroda i ostalih pa je ukinuo dotadašnji način biranja zastupnika.

Takva je situacija bila i prije četiri godine i tada je SIP svojom provedbenom odlukom odlučio o načinu popune federalnog Doma naroda no hrvatske političke stranke sada su na stajalištu kako bi to bilo nezakonito te traže da se ovo pitanje izrijekom uredi izmjenama Izbornog zakona o čemu još nema dogovora.

Hrvatske stranke također traže da se prije izbora izabere novi sastav SIP-a jer sadašnji smatraj nezakonitim.

Čović otkrio detalje pregovora u Sarajevu

Aktualni predsjednik SIP-a Bakalar to nije želio komentirati dodajući kako to tijelo radi sukladno obvezama koje proistječu iz važećeg zakona.

Mi se pripremamo za izbore. Radimo na unaprjeđenju naših provedbenih akata, neke nove usvajamo, radimo na aplikacijama da uvedemo i kontrole ali i da biračima izvan BiH pokušamo omogućiti online registraciju, kazao je Bakalar.

Potvrdio je kako i dalje najveći problem financiranje izbora jer BiH zbog stalnih političkih blokada nema usvojen proračun a Ministarstvo financija stoga odbija zahtjeve da se novci za izbore ipak izdvoje.

Kazao je kako će tražiti da Vijeće ministara posebnom odlukom izdvoji potrebna sredstva.

Unatoč stajalištima hrvatskih stranaka predstavnici međunarodne zajednice u BiH snažno se zalažu za provedbu izbora u listopadu. To stajalište su i nakon propasti novog kruga pregovora potvrdili američki veleposlanik u BiH Michael Murphy te ravnateljica pri Službi za vanjske poslove EU (EEAS) Angelina Eichhorst koja smatra da još uvijek postoji prostor da se osiguraju pretpostavke za listopadske izbore.

Eichhorst: Iscrpili smo mogućnosti ; Murphy: Nije pametno bojkotirati izbore

Njima se u ponedjeljaks pridružila i voditeljica misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec koja je kazala kako u poštivanje demokratskih prava građana spada i provedba izbora u redovitim intervalima.

Radujemo se izborima u listopadu koji trebaju biti organizirani sukladno međunarodnim obvezama ove države kao članice OESS-a, kazala je Kavalec novinarima tijekom boravka u Tuzli.

Propali još jedni pregovori ; Čović: Žao mi je što je najviše izgubila BiH

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Zamislite u Njemačkoj na koju se mnogi pozivaju, da Bavarska traži nešto što joj pripada i da se izbori održe uz inat tome.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.