SIP odbio upis oko 28.000 birača za glasovanje izvan BiH – Jabuka.tv

SIP odbio upis oko 28.000 birača za glasovanje izvan BiH

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP BiH) je objavilo popis birača koji mogu glasovati na Lokalnim izborima 2020. godine izvan BiH. Na popisu je 101.771 birač, dok je za 27.960 birača odbijen upis.

U međuvremenu, na adresu SIP-a stiglo je više pisama građana, koji traže da se produži rok za pristizanje glasova poštom.

Nakon što je objavljen konačan popis birača izvan Bosne i Hercegovine, oni koji su upisani mimo svoje volje, ali i oni kojih nema na popisu sada imaju mogućnost žalbe. Ovo pravo iskoristio je Namik Alimajstorović koji živi u Velikoj Britaniji.

Moram reći da sam ja uputio za sebe, majku i svoje dvoje djece. Jutros sam provjerio da smo samo ja i djeca na popisu, a da majka nije. Sve je urađeno isto, popunjeno isto, a zašto nje nema, ne znam. Uputio sam žalbu, navodi Alimajstorović za BHRT.

Središnje izborno povjerenstvo odbilo je upis više od 27 tisuća birača, uglavnom jer nemaju dokaz o prebivalištu, dokaz o identitetu, ili je više prijava stiglo za jedno lice.

Zlouporaba identiteta građana u svrhu glasovanja putem pošte nije nova nepravilnost. Mi smo 2018. imali više od tisuću građana koji su svjedočili da im je njihov identitet ukraden u svrhu prijava glasovanja putem pošte. Potpuna odgovornost je na političkim subjektima, podsjeća Dario Jovanović iz Koalicije “Pod lupom”.

Alimajstorović je i član inicijative koja je uputila otvoreno pismo Središnjem izborom povjerenstvu gdje traže da SIP BiH produži rok za pristizanje pošte na tri tjedna od dana održavanja izbora.

Korona je razlog zašto smo mi to tražili. Kompletan poštanski promet je u prekidu i to je razlog zašto smo mi tražili da se taj rok od dva dana od završenih izbora pomjeri na tri tjedna, kazao je Alimajstorović.

Na već uočene nepravilnosti, ali i zaštitu izbornog procesa, upozoravaju i iz Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

I OSCE će ove godine pokušati osigurati da se sve izborne krađe i nepravilnosti sankcioniraju na pravi način. Podržavamo inicijative koje su otkrile izborne krađe u Brčkom i Sanskom Mostu i nakon kojih je sud podigao optužnice, izjavila je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Osim problema s glasovanjem putem pošte, Koalicija “Pod lupom” ukazala je i na preostalih 238 slučajeva izbornih nepravilnosti od čega se 81 slučaj odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju u svakoj trećoj općini ili gradu, kao i zlouporabu javnih resursa, funkcija, te zlouporabu osobnih podataka.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.