SIP naredio: Ponovno brojanje glasova u Mostaru na 70 biračkih mjesta – Jabuka.tv

SIP naredio: Ponovno brojanje glasova u Mostaru na 70 biračkih mjesta

SIP je u ponedjeljak održao sjednicu na kojoj je razmatrana točka dnevnog reda sa zahtjevom GIK Mostar o ponovnom otvaranju vreća sa glasačkim materijalom radi novog prebrojavanja i utvrđivanja konačnih rezulatata izbora, s nekoliko biračkih mjesta.

Odluka je usvojena jednoglasno. Naredba će biti izrađena i dostavljena GIP-u Mostar.

GIP Mostar podnijelo je zahtjeve za otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje utvrđenih rezulata. Prijedlog je da se donesu naredbe kojima će se omogućiti otvaranje vreća za nekoliko biračkih mjesta, priopćeno je na početku sjednice te su navedene sve izborne jedinice za koje je zahtjev upućen.

Podsjetimo, radi se o više od 70 biračkih mjesta na kojima se glasalo u Mostaru.

Moramo skrenuti pažnju GIP-u kod izdavanja naredbe s tim u vezi, hoće li isti članovi biračkih odbora sa istih biračkih mjesta koji nisu uradili kvalitetno posao, biti ponovo angažirani ili će biti delegirani drugi članovi? Jako je važno da taj posao bude transparentan i da se na vrijeme obavijeste javnost o otvaranju vreća i objedinjavanju rezultata. Ovo treba zapamtiti i zabilježiti, te na kraju pokrenuti određene postupke protiv administracija u Mostaru, jer vidimo da je veliki broj, faktički na pola biračkih mjesta je potrebna manja ili veća intervencija, kazao je Suad Arnautović, član SIP-a.

Apsolutna sam suglasna sa svime što je kolega kazao, samo staviti naglasak na transparentan postupak, kazala je Vanja Bjelica-Prutina, članica SIP-a.

Učinili smo maksimalan napor da proces u Mostaru prođe i tehnički ispravno i po svim standardima. Priručnici su osigurani, administracija je imala na raspolaganju sve. Čak smo prije desetak dana poslali par službenika koji su i danas u Mostaru i uspjeli su uočiti ove nedostatke. Žao mi je što je do ovog došlo, ali bitno je što prije utvrditi rezultate. Sigurno je da će biti vremena za analizu rada gradske administracije, dodao je Arnautović.

Vlado Rogić je kazao da je zabrinut zahtjevom za novo brojanje jer se radi o mnogo mjesta.

Ja sam zabrinut ovim brojem. Ovo je ogroman broj, možda da uporedimo sa drugim gradovima i vidimo njihove trendove i zašto se to događa. Zbog političkih stranaka, zbog obuke, zbog rada GIP, kazao je, prenosi N1.

Odluka je usvojena jednoglasno. Naredba će biti izrađena i dostavljena GIP-u Mostar.

Izborna krađa u Mostaru: Nestali glasovi Hrvata?

(www.jabuka.tv)


13 komentara

 • Koalicija za mitraljez:

  Komšić: – “Dakle, ja opet mitraljez ovako, a vi opet za cijev – vruću cijev, na drugu stranu.”

  Hadžifejzović -“Prema kome je mitraljez okrenut?”

  Komšić – “Pa prema ovome što se radi, dole u Mostaru.”

 • Hrvati naučili sve kupovat…
  Invalidnine..
  Posao…
  Itd…
  Prodaju im opet hrvati..
  Cijena se povećava…
  Al dalje kupuju..
  Ko ima para može kupit sve…
  Ja nemam para…
  Slab ti sam ja hrvat…

 • ljudi moji da Čović govori istinu evo podataka.Na Gubavici iznad Bune po popisu stanovništva iz 2013 godine živi 479 bošnjaka 8 srba 17 hrvata . sda sa koalicijom za Mostar dobiva 476 halo 476 glasova. Izgleda da su i djeca i ćukenja i ovce i koze svi glasovali.Ovde po zakonu treba poništiti izbore a ove što su se fiktivno prijavili (lako ih je otkriti) krivično goniti i iza tjedan ili koliki zakonski rok raspisati nove izbore za ovu mjesnu zajednicu pozdrav svim poštenim i dobronamjernim ljudima

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.