SIP BiH: Izbori u Mostaru se neće moći održati u listopadu

“Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH očekivana je jer formalno ne postoje preduvjeti u Izbornom zakonu BiH da se nakon intervencije Ustavnog suda tehnički mogu pripremiti i organizirati izbori u Mostaru”, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić, nakon što je Središnje izborno povjerenstvo odgodilo odluku o održavanju lokalnih izbora u tom gradu.

Ćorić je naglasio da se, formalno govoreći, izbori u Mostaru neće moći održati u listopadu, ali kako se nada kako će oni biti održani do kraja godine.

“Prije nego što je zasjedalo Središnje izborno povjerenstvo BiH, Gradsko vijeće Grada Mostara donijelo je na jednoj od svojih sjednica odluku da formira ekspertnu grupu koja bi pokušala naći novo rješenje Statuta Grada Mostara kako bi se osigurali preduvjeti za održavanje izbora u Mostaru, odnosno kako bi se osigurali preduvjeti da se izmijeni Izborni zakon BiH i time otvori prostor Središnjem izbornom povjerenstvu da može raspisati izbore u Mostaru.

Vjerujem da će se u ovih mjesec dana, koliko je ova ekspertna grupa dobila da sagleda sve mogućnosti, naći neko moguće rješenje ili koncept koji bi se nakon toga involvirao u Izborni zakon BiH, čime bi se stvorili uvjeti za održavanje izbora u Mostaru”, kazao je Ćorić.

Upitan da komentira izjavu dopredsjednika Gradskog vijeća Mostara Danijela Vidovića kako će se izbori za Grad Mostar održati u predviđenom roku kada i izbori za ostale jedinice lokalne samouprave u BiH, Ćorić je kazao kako u to nije uvjeren jer zakonski od donošenja odluke o raspisivanju izbora pa do njihovog održavanja treba proći 150 dana.

“Imajući u vidu poziciju visokog predstavnika u BiH te da on može ‘sve’, ne isključujem mogućnost da se ponovno pravi nešto što nije u skladu s određenim ustavnim i zakonskim rješenjima u BiH i da se izbori ipak održe na taj dan”, kazao je Ćorić.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.