Sindikati za radnike u FBiH traže minimalnu satnicu rada od 3,59 KM

Minimalna satnica rada u Federaciji BiH treba biti 3,59 maraka, zahtjev je s kojim će pred Vladu FBiH i Udrugu poslodavaca Federacije BiH izaći čelništvo Saveza samostalnih sindikata BiH.

Poslodavci i vlast

Takvu odluku donijelo je Predsjedništvo Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH, koje je utvrdilo prijedlog općeg kolektivnog ugovora za teritorij Federacije BiH koji će, kako je istaknuto, u najkraćem roku biti upućen Udruzi poslodavaca FBiH uz inicijativu za pokretanje pregovora, a potom i Vladi Federacije BiH kao trećem socijalnom partneru, a u skladu sa Zakonom o radu FBiH.

Utvrđeno je da minimalna satnica koju Sindikat traži bude 3,59 KM. Sindikat se usuglasio da se Ustavnom sudu FBiH uputi inicijativa za ocjenu ustavnosti članka 114. Zakona o radu FBiH.

Na sjednici je razmatrana i uredba o postupku prijma u radni odnos u javnom sektoru u FBiH koja je SSS-u BiH dostavljena u formi nacrta i na koju smo dali svoje primjedbe.

Zaključeno je da se od Federalnog ministarstva rada zatraži zakazivanje zajedničkog sastanka svih triju socijalnih partnera kako bi se analizirale primjedbe dobivene od sindikata i poslodavaca te došlo do konsenzusa i zajedničkog teksta ove uredbe, stoji u odluci Saveza samostalnih sindikata BiH.

Cijena minimalne satnice nešto je veća u odnosu na onu koju je krajem prošle godine najavio novi predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović traživši tada minimalnu satnicu rada od 3,54 KM.

Spomenimo da su se čelnici Saveza samostalnih sindikata BiH i ranije posvađali s poslodavcima i vlastima u FBiH oko toga da bruto satnica, koju čine doprinosi iz osnovice, porez na dohodak i iznos koji se isplaćuje radniku, ne može biti niža od 2,97 KM.

Što donosi ugovor?

Sindikati su prijetili prosvjedima zbog, kako su isticali, kršenja radničkih prava i nepostojanja zakona koji bi definirao najnižu satnicu rada.

Zbog toga je Savez samostalnih sindikata BiH zatražio i pomoć od Međunarodne organizacije rada i ostalih međunarodnih institucija, od kojih, kako se ističe u dopisu, traži žurnu reakciju zbog očiglednog kršenja konvencija MOR 87., 98. i 154., a koje se tiču slobode udruživanja, kolektivnog pregovaranja i najniže plaće.

Ranije se tražilo da minimalna plaća u FBiH ne smije biti manja od 500 KM, što je značajan porast u odnosu na trenutačnih 380 KM. Kad je u pitanju određivanje najniže cijene rada od 2,97 KM, poslodavci su spremni pregovarati o tome, dok su za određivanje minimalne plaće od 500 KM protiv.

Novim Zakonom o radu kolektivni ugovor između poslodavaca i radnika može se potpisati na najdulji rok od tri godine, a ne, kao do sada, da je taj ugovor trajao “vječno”.

Kolektivni ugovor zaključuje se u pisanoj formi, može se zaključiti na određeno vrijeme koje ne može biti dulje od tri godine, može se produljiti sporazumom strana koje su ga zaključile najkasnije 30 dana prije isteka ugovora, stoji u novom Zakonu o radu.

(www.jabuka.tv) 


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.