Sindikati u HNŽ masovno izlaze na ulice

Koordinacija sindikata u HNŽ-u ogorčena je nedostatkom komunikacije i neusvajanjem sindikalnog zahtjeva o jednokratnoj novčanoj pomoći u iznosu od 1080 KM proračunskim korisnicima.

Prosvjedna šetnja

Nakon održanoga jednosatnoga štrajka upozorenja, a nakon što se Vlada oglušila i nije usvojila zahtjeve sindikata prisiljeni smo svoja prava tražiti na ulici. Kako je jasno da Vlada ne želi usvojiti naše zahtjeve Koordinacija sindikata u koje spadaju sindikati osnovnih i srednjih škola HNŽ koje nastavu izvode na hrvatskom i bosanskom jeziku te sindikati državnih službenika i namještenika u HNŽ/K u utorak 13. 12. najavljuju dvosatni prekid rada i izlazak na ulice, najavili su sindikalisti u priopćenju.

Prosvjedni skup održat će se iza Gradske Vijećnice u utorak u 12 sati i 30 minuta, odakle kreće prosvjedna šetnja Bulevarom, ulicom Kneza Mihaila Viševića Humskog/Liska ulicom, preko Rondoa do zgrade Vlade HNŽ.

Na prosvjedu ćemo koristiti pištaljke, trube i druga pomagala, a nosit ćemo transparente i sindikalne zastave. Pozivamo sve članove da se u što većem broju pridruže štrajku i prosvjedu. Zajedno smo jači!, poručili su sindikalisti.

I zdravstveni radnici bi mogli prosvjedovati

Podsjetimo, jučer su i zdravstveni radnici najavili da izlaze na prosvjede ako ih Vlada HNŽ-a ‘zaobiđe’ prilikom davanja pomoći.

Svi zdravstveni radnici u hercegovačko-neretvanskoj županiji stupit će u prosvjede ako ih Vlada HNŽ-a izostavi iz odluke o jednokratnoj pomoći na prijedlog Federalne Vlade, potvrdio je za Bljesak.info Ivica Anić predsjednik Sindikata SKB Mostar, jer bi tako ostali jedini koji neće dobiti pomoć.

Mi smo slali dopis za pomoć SKB Mostar ali nitko nam još uvijek ništa ne odgovara. Ukoliko ostali djelatnici u HNŽ-u dobiju pomoć, a zdravstveni djelatnici ne, bit ćemo jedini koji nismo dobili pomoć i svi ćemo u cijeloj županiji stupiti u prosvjede, kazao je Anić.

Potvrdio je da zdravstveni radnici preko deset godina nisu dobili regres, ali ni božićnicu iako Zavod zdravstvenog osiguranja svake godine taj novac uplati. No, pozivajući se na zakon, ustanova koja posluje u minusu, nije dužna uplatiti radnicima taj novac.

U ”zraku” pomoć Grada Mostara

U ”zraku” je i odluka o jednokratnoj pomoći uposlenicima Grada Mostara za koje je predviđeno u rebalansu proračuna po 400 KM. No Gradsko vijeće zatražilo je očitovanje o toj odluci koje se još uvijek čeka.

Prvotno je jedan gradski sindikat zatražio 300 KM da bi nakon pritisaka zatražili puni iznos ili 70 posto od 1080 KM.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.