Sindikat profesionalnih nogometaša traži izbacivanje FK Sloboda iz Premijerlige BiH

Rukovodstvo Sindikata profesionalnih nogometaša u BiH u utorak je izdalo priopćenje za javnost na osnovi informacija da FK Sloboda nije ispoštovala rok za isplatu dugovanja igračima, kako bi službeno potvrdila licencu za nastup u Premijer ligi u predstojećoj sezoni.

Iz SPN u BiH poručuju da su povodom toga pravnim putem kontaktirali Nogometni savez BiH, te su istakli nadu da Sloboda neće steći pravo nastupa u Premijerligi u narednoj sezoni jer bi svaki drugi scenarij bio nepravedan.

“Prošao je i 9. lipnja 2017. godine. Za širu nogometnu javnost jako bitan, a za Nogometnu Tuzlu najbitniji. Drugostupanjska komisija za licenciranje NSBiH je 09.06.2017. godine odredila kao posljednji rok za isplatu duga, kada je tuzlanskoj Slobodi dala uvjetnu licencu za nastup u Premijer ligi BiH u sezoni 2017/18. Svi već napamet iz naših priopćenja znaju da je Sloboda obavezana da Ivanu Kostiću isplati 60.000 KM, Ivanu Fatiću 29.337 KM (15.000 EUR), Mahiru Kariću 18.000 KM, Damiru Mehidiću 15.400 KM i Miljanu Govedarici 12.400 KM.

Svi već napamet znaju što je sve Sloboda pokušavala učiniti kako bi izbjegla plaćanje duga, ali su joj raznorazne mujkanacije i pravne vratolomije pravovremenim djelovanjem Sindikata i dosljednom primjenom Pravilnika o licenciranju od strane organa N/FSBiH osujećene. Sve do 09.06.2017. godine. Tog dana je Sloboda, naravno ukoliko uopće želi da se natječe u Premijer ligi BiH (igrala je Sloboda skoro i u konkurenciji prvoligaša iz FBiH, pa joj se to društvo možda više sviđa), morala isplatiti gore navedene iznose, jer su nadležni organi NSBiH utvrdili da je to dug koji je postojao na dan 31.12.2016. godine. I tako, kako to biva u bh. nogometu, prizma se iskrivi, igralište se ne pokosi, pertla se odveže, penal se izmisli, ofsajd se ne vidi, zub ili dva se izbiju, gol linija se izboliči, pravila se zanemare, a odluke pogaze.

Tako dođe 09.06.2017. godine i Sloboda Kostiću umjesto 60.000 KM isplati 28.500 KM, Mehidiću umjesto 15.400 KM isplati 3.400 KM, a Govedarici umjesto 12.400 KM isplati 1.800 KM. Još su oni pravi srećnici, jer Karić i Fatić, koji za koji dan treba postati otac, nisu dobili ni jednu KM koju su pošteno zaradili. Kako je Sloboda došla do isplaćenih iznosa nije jasno ni najsposobnijim upravljačima bh. prezaduženih državnih, entitetskih, županijskih, općinskih ‘iz-šupljeg- u-prazno‘ proračuna. Kako se 15.000 EUR-a pretvori u ništa? Ili 12.400 KM u 1.800 KM? Može li nam itko iz Slobode dati recept za ovu magiju? Mnogi žiranti bi dali sve što imaju za ovu matematiku, samo da više ne vraćaju tuđe dugove. Stoga, Sindikat se još jednom obraća nadležnim organima u NSBiH da ostanu dosljedni u primjeni pravila koja su sami odredili i provođenju odluka koje su sami donijeli. Uvjeti stavljeni pred Slobodu nisu ispunjeni. Sloboda nije izvršila svoje obaveze.

Uvjetna licenca više ne postoji! Ili neka Tuzlaci odmah plate dug ili neka Premijer ligu BiH igra onaj koji ne ostaje dužan nogometašima. Svaka drugačija odluka sljedeće prvenstvo čini neregularnim, iako ono još nije ni počelo”, poruka je rukovodstva Sindikata profesionalnih nogometaša u BiH.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.