Sin generala Šantića razočaran presudom, oglasili se HNS i Ministarstvo pravde BiH

Oslobađajuću presudu Županijskog suda u Bihaću za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića njegov sin Duje ocijenio je razočaravajućom jer predmet nije okakteriziran ni kao ratni zločin, a HNS BiH pozvao je državno Tužiteljstvo BiH da preuzme slučaj ističući da za hrvatske žrtve nema pravde.

Kada sam bio pozvan kao svjedok, dalo se naslutiti i iščitati iz govora tijela i ostalog ponašanja optuženih kakva će biti presuda. Nikada nisam rekao da su Hamdija Abdić Tigar i Atif Dudaković ubili moga oca, ali sigurno znaju što se dogodilo, izjavio je Duje Šantić medijima u Mostaru.

Županijski sud u Bihaću u ponedjeljak je odgovornosti oslobodio zapovjednika Vojne policije Armije BiH Hamdiju Abdića Tigra i petoricu pripadnika te vojne formacije za ubojstvo zapovjednika HVO-a u Bihaću, generala HVO-a i HV-a Vlade Šantića, javlja Hina.

Prema navodima optužnice generala Šantića su noću s 8. na 9. ožujka iz lokalnog zapovjedništva HVO-a u Bihaću nasilno odveli pripadnici Armije BiH nakon čega je u hotelu Sedra razgovarao sa zapovjednikom 5. Korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem. Nakon toga mu se gubi svaki trag.

Zar je moguće da Vojna policija otme i ubije jednoga genarala (Šantića) s kojim su surađivali, a da zapovjednik te postrojbe i cijelog Korpusa ne zna što se događalo, upitao se Duje Šantić.

Neprihvatljivo je što je to ubojstvo najprije karakterizirano kao ratni zločin, da bi se ovaj sudski postupak vodio s kvalifikacijom civilnog ubojstva, rekao je.

Hamdija Abdić oslobođen optužbe za ubojstvo generala Vlade Šantića

Kritizirao je i hrvatske predstavnike u vlasti u BiH i Hrvatskoj da nisu dovoljno učinili kako bi se saznala istina o stradanju njegova oca.

Hrvatski narodni sabor BiH oštro je kritizirao odluku Suda u Bihaću navodeći da je uznemirila ne samo obitelji Šantić, nego i sve hrvatske branitelje, pripadnike HVO-a i svih Hrvata.

Pozvali su da državno pravosuđe rasvijetli ubojstvo generala HVO-a.

Ratni zločin je kazneno djelo koje ne zastarijeva i tražimo od Tužiteljstva i Suda BiH da preuzme ovaj predmet i dovede ga do kraja, karakterizirajući ga kao ratni zločin, i da se napokon privedu pravdi i budu osuđeni nalogodavci i izvršitelji, stoji u priopćenju HNS-a BiH.

Ovom presudom potvrđuje se selektivan i pristran pristup sudova u Bosni i Hercegovini kada su u pitanju ratni zločini koje su počinili pripadnici Armije BiH.

HNS BiH poziva međunarodnu zajednicu angažiranu u BiH da pomogne kako bi hrvatske žrtve iz rata što prije dočekale pravdu.

U utorak se oglasilo i Ministarstvo pravde BiH:

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine oštro osuđuje selektivno dijeljenje pravde i političke poteze pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Smatramo neprihvatljivim kako je sud u slučaju Šantić grubo zanemario temeljne postulate prava, i zauzeo stav koji je najmanje zasnovan na pravu i pravdi.

Naša je težnja da svi u Bosni i Hercegovini imaju pravo na jednak pristup pravosuđu i pravičan postupak, neovisno o nacionalnoj pripadnosti kako žrtve tako i zločinca. Ovo je ključni preduvjet nužan za suživot i budućnost Bosne i Hercegovine. Ova presuda jasan je pokazatelj da vladavina prava ne postoji u Bosni i Hercegovini i da je dalek put pred nama.

Apeliramo na nadležne pravosudne institucije da poduzmu sve korake kako bi se otklonila ova nepravda i utvrdili pravi razlozi za ovu nezakonitost koja u konačnici utječe na sve nas koji živimo u BiH, te da sankcioniraju ovakve čisto subjektivne i neutemeljene stavove.

(www.jabuka.tv | Foto: Duje Klarić/Cropix)

7 komentara

  • Postoji li ijedan hrvatski politicar da izusti išta vezano za Šantića???
    O čemu je bitnije trabunjat: corona, ukrajina, inflacija… tužno.

    Stidim se beskičmenosti svih nas kao naroda!

  • Balijska država, balijski suci, balijski zločinci i nesposobni dio hrvatskog pravosuđa. I to je to.Razbojnik Abdić slobodan. Bože oslobodi.

  • Sve HDZ slika i prilika. Žalite se HDZu. svakim danom sam svjesniji koliko je dobra odluka bila odseliti se, stresem se sve kad skontam da ću doć dole pa gledat neko kafenisanje, foliranje, nabijanje naočala, pridurat malo familiju vidit, inače ovo ostalo priroda je lijepa i hrana ukusna, al ljudi koliko je to jala i licemjerja, to je tuga, a kršćani, i treba nam sjeme zatrti, izmiješat sa turcima

  • Zasto HDZ pudlice Bakirove cute. Tigar, Selmo Cikotic, Serif Patkovic i njima slicni su Bakirovi vojnici, njegovi miljenici i obnašaju jako bitne funkcije u Federaciji. To ne smeta koalicijskom partneru Covicu i HDZ. Ovo izrugivanje nad ubistvom Santica i Leutara je najveca izdaja HDZ i HNS koji su paravan Covicu. Sramotno , jadno i poražavajuće za hrvate i pravni sustav BiH koji je ocito pod kontrolom SDA.. HDZ lopine cute jer se ne smiju zamjeriti Bakiru. Korumpirana olos, jude…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.