Simptom koji se javlja pred spavanje ukazuje na nedostatak željeza

Željezo je esencijalni mineral za naše tijelo. Potreban nam je za proizvodnju crvenih krvnih stanica, koje su važne za zdrav imunološki sustav, mentalnu funkciju te snagu i energiju naših mišića.

Kako donosi Health Direct, u crvenim krvnim stanicama željezo čini dio proteina koji se zove hemoglobin.

Hemoglobin prenosi kisik kroz našu krv, i to iz pluća do svih stanica u tijelu kako bi mogle ispravno raditi. S obzirom na to da naše tijelo ne može samo proizvesti željezo, moramo ga unositi hranom. Ako ne jedemo onoliko željeza koliko trošimo svaki dan, dijetetičari upozoravaju kako vrlo lako može doći do njegovog nedostatka.

No kako prepoznati da imamo problema s nedostatkom željeza?

Kako objašnjavaju stručnjaci, jedan od prvih simptoma javlja se navečer prije spavanja, a radi se o sindromu nemirnih nogu.

Osobe s manjkom željeza nerijetko razvijaju ovaj poremećaj koji uzrokuje pojačanu potrebu za pomicanjem nogu. Poriv često dolazi s neugodnim osjećajem peckanja u nogama koji može dodatno otežati spavanje.

Ostali simptomi koji mogu biti znak nedostatka željeza podrazumijevaju blijedu kožu, nagli gubitak kose, česte infekcije koje dulje vrijeme ne prolaze, umor, iscrpljenost, promjene na jeziku poput natečenosti ili bolova te probleme s disanjem.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.