Sigurnosna rupa: ”Balkanska ruta” idealna za teroriste

Balkan je najveća sigurnosna rupa EU koju su prepoznali i teroristi, većina oružja koje koriste dolazi iz te regije, a preko njega ide i financiranje radikalnih osoba u Europi, piše Kronen Zeitung.

“Novac pretežno dospijeva do Austrije ili Lihtenštajna, gdje se ‘pere’ i potom može bez problema biti upotrijebljen”, kaže neimenovani stručnjak u izjavi ovom bečkom dnevniku.

U nastavku se napominje da su atentatori u Parizu koristili oružje koje je porijeklom sa Balkana, gdje trenutno, prema procjenama Europola, ima četiri milijuna neregistriranog naoružanja na crnom tržištu, prenijeli su beogradski mediji.

“Relativno je jednostavno doći do tog naoružanja. Bande su se specijalizirane na trgovinu oružjem. Krijumčari se preko istih ruta preko kojih droga dospijeva do Rusije i Europe”, rekao je neimenovani stručnjak UN-a.

List dodaje da pri tome nestaju sve više granice između “normalnog” kriminala i terora, te da već desetljećima kriminalci svih vrsta koriste balkansku rutu kao “kriminalnu autocestu” ka i iz Europe.

“Iz Afganistana preko Balkana godišnje u EU dospijeva heroin u vrijednosti od oko 17 milijardi eura. Dobit od ovog posla dospijeva u džepove Al-Qaede”, kažu stručnjaci.

(Srna)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.