Shell ne istražuje naftu u Jadranu jer će bušiti u BiH

Među ponuđačima koji su se javili za istraživanje nafte u Jadranu, u Hrvatskoj su očekivali zvučnija imena. Jedno od njih je i Shell koji će istraživanja obaviti u BiH, odnosno u Hercegovini.

Naftni konzultant Miro Skalicki, koji je 20-godišnju menadžersku karijeru gradio u Shellu, ima svoje viđenje o izostanku jakih imena za istraživanje nafte u Jadranu.

“Neke od velikih naftnih kompanija već su prisutne u susjednim zemljama. Shell buši primjerice u Albaniji na kopnu i na moru. Neke bušotine na kopnu dale su zadovoljavajuće rezultate pa su stoga tražili dodatne koncesije za bušenje.

Zatim, nešto o čemu se malo govorilo, Vlada Federacije BiH potpisala je pismo namjere sa Shellom za određeni broj bušotina u Dinaridima, od Bihaća do zaleđa Dubrovnika, tik uz hrvatsku granicu.

Ovisno o broju bušotina, investicija bi mogla biti 300-700 milijuna dolara. Ako neki od jakih već istražuju naftu i plin ili pregovaraju da počnu s istraživanjima u nama susjednim zemljama na kopnu i/ili moru, znači da postoje određene naznake da bi nafte i plina moglo biti i u jadranskom podmorju.

Pitanje je o kolikim se potencijalnim zalihama nafte i plina radi te je li bilo dovoljno kvalitetnih informacija u ‘prostoriji s podacima’ da bi se mogla donijeti kvalitetna odluka i možda se zbog toga određene kompanije nisu javile”, kazao je Skalicki za Večernji list.

(www.grude-online.info)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.