“Sestre” otvaraju 19. MFF, i “Putevi duhana” u programu “Domaći autori”

U off programu “Domaći autori” na Mediteran Film Festivalu bit će prikazan dokumentarni film “Sestre” redatelja Zdenka Jurilja i “Putevi duhana”, redatelja Mirka Pivčevića.

Nakon premijernog prikazivanja na Sarajevo Film Festivalu, film “Sestre” će projekcijom u srijedu 22. kolovoza u 21 sat, na otvorenom kinu u Širokom Brijegu, otvoriti 19. izdanje MFF-a.

SFF: Priča o sestrama Čuljak dospjela bi do Hollywooda da se dogodila u Americi

Film donosi iznimno zanimljivu priču o sestrama Draženki i Šimi Čuljak, koje su u siječnju 1985. krenule pješice iz sela Bogodol prema Širokom Brijegu, na autobus za Mostar. Po velikom snijegu, ne znajući dobro put, upale su u duboku rupu gdje su provele sedam dana bez hrane i vode, odjevene u traper jakne na iznimno niskim temperaturama.

Sedmi dan su ih iz rupe izvukli lovci koji su čuli njihovo zapomaganje. Spašen im je život, ali su im amputirane obje noge u potkoljenicama. Film je rađen u produkciji širokobriješke kuće “Kadar”.

Dokumentarni film “Putevi duhana” u programu Mediteran Film Festivala bit će prikazan na otvorenom kinu u petak 24. kolovoza u 21 sat. Film je rađen prema scenariju nagrađivanog književnika Josipa Mlakića, a donosi priču o osobama koje su svoju i egzistenciju svojih obitelji održavali švercom duhana od Hercegovine, pa sve do Srednje Bosne.

Preživjeli svjedoci slikovito evociraju sjećanja na kakve načine i preko kojih barijera su prije 50 i nešto godina zarađivali novac švercajući duhan pod okriljem noći, kiše, snijega i oluja izbjegavajući represivni policijski aparat iz razdoblja bivše Jugoslavije.

Koliko je taj švercerski put bio opasan, pokazuju svjedočanstva o policijskim ubojstvima na tom švercerskom putu pojedinih članova njihovih obitelji za koje nikada nije nitko odgovarao.

Izjave svjedoka u ovom kratkometražnom dokumentarcu ilustriraju igrane scene “švercera” koji su snimane na pitoresknim i snijegom zavijenim predjelima planina Raduša, Vrana, Čvrsnice, Makljena… Film je rađen u produkciji kuće Scena i Olimp te u suradnji s produkcijskom kućom “Kadar”.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • uz dužno štovanje, NIĐE VEZE ! PA FILM UOPĆE NEMA AUTENTIČNU SCENOGRAFIJU ! Iz aviona svako vidi da je onaj snježni krajolik di je sniman film (u Delnicama u Gorskom Kotaru) totalno drugačijeg izgleda od planinsko-KRAŠKOG krajolika iznad Širokog …tako da film je autentičan samo po scenariju i priči ali scenografski je FIJASKO …jer ove scene u najavi –niđe veze s vezom krajolika di su zapele bile sestre Čuljak. Tu je se Jurilj mogao i trebao potruditi da ako je već htio snimat film 500,600 km dalje od Širokog (što je i to pomalo čudno – s obzirom na naše planine Čabulju, Čvrsnicu, Vran..) da pronađe što autentičnije lokacije izvornoj lokaciji sestara Čuljak, a s Delnicama je definitivno fulao što evo svak more vidit u ovoj najavi ….velim opet – svaka čast za ekranizaciju ovog slučaja i priču, ali da se moglo to autentičnije snimiti , jest.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.