Šest savjeta za liječenje mamurluka

Upitajte deset ljudi za savjet o liječenju mamurluka i dobit ćete desetak različitih odgovora. Jedi masnu hranu, popij kavu, uzmi analgetik.

Djeluje li išta od toga?

“Nema čarobnoga napitka za trenutno uklanjanje mamurluka”, kaže liječnik George Koob, ravnatelj Nacionalnoga Zavoda za suzbijanje zloupotrebe alkohola i alkoholizma (NIAAA). Jedini način za ublažavanje mučne migrene je manja konzumacija alkohola, prenosi WebMD.com.
No, ako već unaprijed planirate pretjerati, ovih nekoliko koraka možda vam pomogne u ublažavanju posljedica.

Bodljikava kruška – egzotično voće s protuupalnim djelovanjem

Dok većina preparata iz ljekarne baš i ne pomaže pri mamurluku bodljikava kruška je dodatak prehrani koji vam može pomoći, no morate tempirati konzumaciju za konkretan učinak. Pojedete li ekstrakt bodljikave kruške par sati prije opijanja, dan poslije može vam postati barem pedeset posto podnošljiviji. Stručnjaci ne znaju kako bodljikava kruška točno djeluje, no znaju da njezin ekstrakt sadrži protein s protuupalnim svojstvima, koji smanjuje simptome upale nastale uslijed pretjeranoga uživanja alkohola. U svakom slučaju, ovo može pomoći pri ublažavanju mamurluka.

Najedite se i pijte vodu

Nemojte čekati kraj bančenja da smažete pizzu, jer tada je možda već prekasno.
“Alkohol je tada već u vašem organizmu, i naknadno jelo i voda ne mogu utjecati na njegovu apsorpciju”, kaže Aaron White, doktor znanosti i viši savjetnik pri ravnatelju Instituta za suzbijanje zlouporabe alkohola i alkoholizma.
No, ako pojedete nešto i popijete vode dok udarate po koktelima, možda vas mamurluk i ne pogodi tako teško. “Hrana u želucu dok se opijate smanjuje koncentraciju alkohola u krvi za jednu trećinu”, kaže White.

Što ste manje pijani, manje ćete se ‘nikakvo’ osjećati idući dan, a i konzumacija vode usporava brzinu kojom vaš organizam apsorbira alkohol. Sve to također smanjuje koncentraciju alkohola u krvi.
“Dobro je napraviti predah od alkohola uzimanjem bezalkoholnih pića dok pijete”, kaže White.
Također, osim kontinuiranoga ispijanja vode tijekom noći, pobrinite se da popijete dosta vode i prije spavanja.

“Alkohol je diuretik”, kaže Koob. To znači da ćete dosta mokriti i samim time gubiti mnogo tekućine. Pametno je držati i bocu vode pored kreveta za rehidraciju organizma čim ustanete ujutro.

Trošite bezbojnu cugu

Boja žestice koju uživate može utjecati na vaše raspoloženje sljedeći dan. Isplativije je držati se bezbojnih žestica kao što su vodka, džin, tekila ili svjetlije varijante ruma. Razlog za oprez leži u kemijskim spojevima zvanim kongenere. Pored vode i alkohola, “ostatak pića sastoji se od kongenera”, kaže Koob. Tamnija pića kao što su burbon i štok sadrže više kongenera, koje uzrokuju upale i tako pogoršavaju mamurluk.

Ne pušite dok pijete

Za neke jedno ne ide bez drugoga, no to vam se može obiti o glavu.

“Pušenje cigareta tijekom ispijanja alkohola pogoršava mamurluk”, kaže Damaris Rosenhow, doktor znanosti i zamjenik ravnatelja Centra za istraživanje alkohola i ovisnosti pri Sveučilištu Brown.
Teorija na koju se ovo naslanja je da alkohol i cigarete u kombinaciji remete san. A, loš san znači da ćete se sutradan osjećati još gore.

Popijte koje i sutradan

Za kratkoročni predah od mučnine ovo vam može pomoći. Stara izreka “klin se klinom izbija” ima neko uporište u znanosti, prenosi WebMD.com.

“Dok pijete, alkohol zadržava kemikaliju nastalu u mozgu pod nazivom glutamat. Zbog toga mozak počinje stvarati veće količine glutamata”, kaže Koob. Kad učinak alkohola popusti, velike količine glutamata ostaju u mozgu i moguće je da uzrokuju neke od simptoma mamurluka kao što su razdražljivost, glavobolje, mučnina i umor.
Popijte još koje piće ujutro i opet ćete zadržati glutamate. Simptomi mamurluka će se ublažiti, no to neće potrajati.

“Jednom kada prestanete s alkoholom, morat ćete se suočiti s mamurlukom” kaže Koob.

Liječite simptome

Iako nema lijeka za mamurluk, postoje načini za ublažavanje posljedica. Ako vas boli glava, posegnite za protuupalnim lijekom, kao što je ibuprofen. Za poremećen želudac možda pomogne Pepto-Bismol. Ako ste umorni, popijte kavu.
Ono što ne bi smjeli uzimati nakon uživanja alkohola je bilo koji lijek koji sadrži paracetamol. Paracetamol u kombinaciji s alkoholom može dovesti do ozbiljnih problema s jetrom.

Ibuprofen (Neofen) je bolji izbor, ali i tu morate biti oprezni.

“Previše ibuprofena može uznemiriti želudac, koji je ionako možda uzdrman kao posljedica mamurluka”, kaže Koob.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: