Šešelj: Mogu me izručiti samo u kavezu

Voditelj Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj rekao je da danas neće pristupiti žalbenom pretresu pred sudom u Haggu i da ga taj sud više ne zanima, rekavši da ga Srbija može samo izručiti u kavezu.

Šešelj tvrdi da dobrovoljno neće otići u Hag, a da je na vlastima u Beogradu da ga izruče ili odbiju da to učine ukoliko to sud u Hagu od njih zatraži. “Mogu me isporučiti samo vezanog u kavezu“, rekao je Šešelj za televiziju “Pink” i dodao da je odbio i da sudjeluje u pretresu putem videolinka. On kaže da današnju raspravu o žalbi tužitelja na prvostupanjsku oslobađajuću presudu neće ni gledati.

Nemam vremena. Uopće me ne zanima. Presudu će mi poslati poštom i drugo me ništa ne zanima“, rekao je Šešelj. Tvrdi da sud u Haggu danas može potvrditi njegovu oslobađajuću presudu ili da je obori, ali da ne može da je preinačiti, jer bi se postupak morao raditi ispočetka.

Da bi presuda pala, tužitelj se mora dokazati da je došlo do kršenje prava ili da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje, a on to ne može dokazati“, rekao je Šešelj. On je ukazao da je pogaženo njegovo pravo na suđenje u razumnom roku, kao i da su mu kršena mnoga druga prava.

Oslobađajuća presuda ne može da promijeni moje negativno mišljenje o Haškom tribunalu koji je osudio puno nevinih ljudi“, poručio je Šešelj. Šešelja će po službenoj dužnosti danas pred Sudom zastupati branitelj koja je imenovan kako bi se osiguralo da njegova prava budu poštivana, ali ne smije se mješati u srž procesa.

Haški sud odlučio je 31. ožujka prošle godine da Šešelj nije kriv za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine

Tužiteljstvo je 2. svibnja 2016. godine podnijelo svoju najavu žalbe na prvostupanjsku presudu Mehanizmu za međunarodne krivične sudove, koji je nasljednik Haškog suda.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.