Šeranić: Epidemiološka slika nepovoljna, broj zaraženih zabrinjavajući

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić, poručio je u ponedjeljak da je epidemiološka slika nepovoljna i da smo u posljednjih sedam dana imali priliku vidjeti blagi rast, a sada i izraziti rast osoba koja su zaražena.

Ono što shodno ovom broju znamo, znamo odakle su ove osobe. To su kontakti pozitivnih osoba njih ima nekolicina, osobe koja su se sa simptomima javile u zdravstvene ustanove, poručio je Šeranić za ATV i dodao da je epidemiološki to dobra informacija, ali je broj zaraženih zabrinjavajući, i to u velikom broju općina u Republici Srpskoj.

Kroz analizu s Institutom smo vidjeli da se uglavnom radi o prijenosu u krugu obitelji ili na radnom mjestu.

Prije svega, one mjere koje sad neki drugi uvode, mi nismo te mjere ni mijenjali svakako, a to podrazumijeva obavezno nošenje maski prije svega u zatvorenom javnom prostoru, s druge strane vi znate da je radno vrijeme ograničeno na 23 sata, i da je to mjera koja bi se svakako trebala provoditi, ali imamo informacije s terena da se ta mjera u potpunosti ne provodi u Republici Srpskoj. Svakako da taj vid okupljanja predstavlja jedan od rizičnih načina, da tako kažem, što se tiče prijenosa samog virusa, rekao je Šeranić za banjalučku Alternativnu televiziju.

Postoji i niz mjera koje su i dalje na snazi, od dezinfekcije ruku do samog ponašanja ljudi u određenim objektima, a zabrane posjeta staračkim domovima i zdravstvenim ustanovama i dalje važe, podsjetio je Šeranić.

Lokalne zajednice će imati mogućnost da kroz lokalne krizne stožere donose i restriktivnije mjere od onih na razini RS-a.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.