Selmo Cikotić prijavljen Tužiteljstvu BiH – Jabuka.tv

Selmo Cikotić prijavljen Tužiteljstvu BiH

Ministar sigurnosti Selmo Cikotić prijavljen je Tužiteljstvu BiH pod sumnjom da se umiješao u istragu ove pravosudne institucije u predmetu ”Američki univerzitet u BiH”, u kojem je donedavno obnašao dužnost dekana.

Cikotić nema nikakvu operativnu nadležnost nad radom policijskih agencija. No, on je 16. rujna uputio hitan dopis policijskim agencijama, SIPA-i, Graničnoj policiji i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, u kojem im prosljeđuju akt Tužiteljstva koji se odnosi na istragu ove institucije o Američkom univerzitetu u BiH, čiji je vlasnik Denis Prcić, piše Avaz.

Cikotić je agencijama proslijedio akt Tužiteljstva u kojem se, između ostalog, traže sve informacije o tome je li Ministarstvo sigurnosti BiH, konkretno policijske agencije u sastavu ove institucije, imaju potpisan sporazum s Američkim univerzitetom, te tko je u ime Univerziteta potpisnik ovog dokumenta s Državnim ministarstvom.

Također, Cikotić zahtijeva da se dostave podaci, kako je navelo Tužiteljstvo BiH, da policijske agencije u sastavu Ministarstva sigurnosti identificiraju svoje policijske službenike koji su studirali ili studiraju na Američkom univerzitetu.

Ono što je sporno, a izlazi iz okvira nadležnosti Cikotića, čime se on izravno miješa u istragu i zloupotrebljava službeni položaj, jeste njegov zahtjev policijskim agencijama da ga u konkretnom slučaju kontinuirano obavještavaju o stanju stvari, sve do okončanja. Upravo je zbog ove rečenice jedna policijska agencija, navodeći da se narušava tajnost istrage i da se miješa u njihov rad, i prijavila ministra Tužiteljstvu BiH.

Osim toga, Cikotić kao ministar sigurnosti BiH nema operativnu nadležnost nad radom policijskih agencija niti se smije miješati u njihov rad.

Ove agencije, kako saznaje Avaz, također su ranije dobile pojedinačne akte Tužiteljstva po pitanju Američkog univerziteta u BiH i po njima već postupaju.

Indikativno je da je Cikotić bio dekan i predavač u spomenutoj instituciji, te je itekako bio uključen u njezin rad. O svemu će se vrlo brzo oglasiti i Tužiteljstvo BiH.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.