Selak Raspudić: Godine studiranja uključiti u radni staž

Nezavisna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić najavila je u četvrtak da u saborsku proceduru upućuje izmjene i dopune dvaju zakona kojim bi se unaprijedio studentski standard, tako da se godine studiranja uključe u radni staž te da se ponovno uvedu studentske poliklinike.

Studentski standard godinama se zanemaruje, prava studenata se uopće ne unapređuju, a najčešće nisu ni predmet političkog zagovaranja i političkih rasprava i kao sveučilišna profesorica i saborska zastupnica želim promijeniti taj trend, najavila je Selak Raspudić na konferenciji za novinare.

Upozorila je i da u studentskim domovima nedostaje 40 do 60 posto kapaciteta, a studentima se privatni smještaj subvencionira sa 60 eura, dok su saborski zastupnici, zbog stanja na tržištu za najam stanova dobili iznos od 600 eura. Dometnula je i da je 60 eura eventualno dovoljno za poštanski sandučić, a ne za bilo kakav oblik smještaja koji bi bio prikladan za jednog studenta.

Država studentima ne pomaže dovoljno, ustvrdila je, najavivši da predlaže izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, kojim bi se studentima na kraju radnog vijeka u radni staž uključile i godine studiranja jer kasnije ulaze na tržište rada i ostvaruju stalni radni odnos.

Osobe koje studiraju i koje su od velikog interesa za državu s obzirom da su motor njezinog društva i inicijator inovacija i pozitivnih promjena, sigurno ne smiju biti na kraju radnog vijeka diskriminirane zato što su studirale, poručila je Selak Raspudić.

Najavila je i da ide s izmjenama Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti kako bi se omogućilo vraćanje studentskih poliklinika, koje u Zagrebu, primjerice, nema od 2011. godine.

Studentske poliklinike bile su osnova studentske zdravstvene zaštite jer su studentima pružale sustavnu zdravstvenu pomoć pomoću doktora opće medicine, ginekologa, zubara i psihološke podrške, što je osobito važno s obzirom na činjenicu da imamo velike probleme s mentalnim zdravljem nakon pandemije, pojasnila je.

Upozorila je da, otkad su ukinute studentske poliklinike, veliki broj studenata koji studira izvan mjesta svog stanovanja, nije u mogućnosti dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu nego su upućeni da se jave u djelatnosti hitne službe ili u vlastito mjesto stanovanja.

Činjenica da studenti nemaju poliklinike te da nema dovoljno smještenih kapaciteta u studentskim domovima ne utječe samo na njihove živote nego i na poremećaje na tržištu nekretnina, kao i gužve u hitnim službama ili bilo kojih drugim ordinacijama zbog čega zahtijevam unaprjeđenje studentskih prava, nudim ove dvije zakonske izmjene i očekujem da ćemo se oko tako bitne teme ne samo svi usuglasiti, nego konačno o njoj početi razgovarati u javnom prostoru, zaključila je Selak Raspudić.

Studenti u Hrvatskoj će zarađivati minimalno 15 KM po satu

(Hina | Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

24 komentara

  • To ima smisla, za svako dijete godina staža. A ovo za studiranje ne, još će više otegnuti studij. Za hr je dovoljno što je studiranje besplatno, a i domovi i prehrana nisu skupi. A tko završi u roku, treba mu osigurati odmah posao.

   • Uvesti i radni staž za sex..Je li vi mislite da je lako to raditi na plus 49 stupnjeva..ma i 50..samo lažu ..neće da kažu.1(jedan) mj za predigru..2 ili 3mj za sam čin..i 5mj za odmor iza.Tko misli da sam u krivu..nek oproba voditi ljubav..po damu +50..a tijekom.noći 29 stupnjeva..Pa ti jato vidi.

 • Pa to bi trebalo tako …da stipendije ne dobivaju samo djeca partijasa HDZ i Skoja vec svatko …da se uključi studiranje u radni staz bez obzira koliko studirali 3,5,10 god …da nam sveučilišta ne vodi rektor tokar, prorektori udbasi ,dekani uhljebi partije HDZ kao sto imate u Mostaru ali ni Hrvatska nije nesto naročito bolja ..danas fakultet ne zavaravaju inteligentni vec uporni i podobni partiji … zdravstvo jadnoo, pravde nema…znaju se djeca od lopova partijasa HDZ a znaju od postenih roditelja koji nisu partijasi HDZ…blago se svakom koje otišao odavde vani…zasta se borise nasi branitelji..narod grozan,UDBA vlada,ratni profiteri,lazne invalidske mirovine…a pune crkve i treći redovi, kako zalosno ..iskreno kazem,pozzzzzzz

 • Okani se ti studenata , nikad veće gluposti nisam čitao od ovoga dase nekome studiranje ubroji u staž. Neka studenti shvate svoj studij ozbiljno i uče daga u roku završe a ne studiraju 15 godina i nikad završiti. Počeo ovaj studij pa prekino jer to nije bilo to pa počmi novi i još damu čitavo društvo snosi troškove a student da može iĉi s fešte na feštu opijati se i pušiti travu. Na ovaj predlog jedno veliko MRŠŠŠ Država neka svakome plaća prvi semestar tako da i siromašni mogu studirati a nakon položenog ispita nek uplaćuje sljedeći semestar i tako ako je neko uspješan do završetka. Tako može svako ko je spreman učiti i ponašati odgovorno završiti studij bez obzira na financijsko stanje. Kad se zaposli nek djelomično vraća od plate a ovi drugi što nisu uspjeli položiti prvi semestar neka daljnje pokušaje nastave o vlastitom trošku ili neka spoznaju da to nije za njih i nek idju na bauštelu. Staž obavezno tek u radnom odnosu a studiranje nikad.

  • Neka si se ti nepismeni seljo javio, vidi ti se po pravopisu i gramatici da si jedva srednju zavrsio ako si je i zavrsio, a studentima bi nesto docirao.

 • Da da, kako da ne, pa da njezini jebivjetri s filozofskog imaju 10 godina staza kad zavrse fakultet.
  Ova ga samo lupeta, nista pametno nije predlozila vec skoro 5 godina koliko je u politici.
  Staz se eventualno moze upisivati samo studentima koji rade a ne svima.
  Je li ova tuka svjesna koliko je mirovinski sustav vec opterecen? Zamislite jos da nakon nekog vremena pocnete dobivati umirovljenike koji su radili 30 godina a isplacuje im se mirovina za 35 ili 40 godina staza.

 • Za studiranje bi moglo samo ako bi se računalo trajanje studija (3/5/6 godina), ali ne i stvarno trajanje. Onda bi se moglo odužiti na 10 godina i imati tako 10 godina staža

 • A ljudi moji pametnjakovića na ovom portalu pa sve shvaćaju na svoj način i komentari puni zlobe. Zar nije normalno da se prizna radni staž nekom tko redovno završi fakultet jer te osobe kad sve ide po redu inače 25 godina života. A onaj tko završi srednju trogodišnju školu za sedam godina razlike radeći ima toliko više staža u startu i plus u stanju je sebi uštediti najmanje trideset tisuća maraka dok student za te godine potroši skoro njihovu uštedu!

  • Fakultet nije obvezni dio obrazovanja, kao ni srednja škola. Tko želi studirati neka sam sebi zaradi staž, a ne da mu ga zarađuje onaj koji je počeo raditi odmah iza srednje škole. Pare moraju ići s nečijih leđa, a gospođa Raspudić bi mogla uzet olovku u ruke i izračunat koliko bi to koštalo. Onda bi tribalo platiti staž i svim onim ljudima koji su završili fakultete prije pet, deset, dvadeset ili više godina, a sada rade. Živa nebuloza.

 • Samo Majkama koje imaju najmanje troje dijece pokloniti 3 godine radnog staža.

  Školovanje ako netko za njih uplaĉuje mirovinsko osiguranje.

 • ja bi postrozio uvjete za studiranje jer je cinjenica da ima veliki broj studenata koji nezadovoljavaju minimum za studiranje. Veliki broj sastavi jedva ispit da prodje a u stvari nista nije naucio i to se kasnije odrazi u nekompetentnosti svoje struke.nedostatak radne snage u obrtu je izmedju ostalog i zbog toga razloga jer mnogi idu studirati a nisu sposobni za to.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.