Seizmolog otkrio zašto je potres u Hercegovini izazvao manje štete nego petrinjski

Seizmolog Krešimir Kuk u Novom danu  na N1 televiziji je govorio o tome što tri dana kasnije znamo o jakom potresu koji je u petak u 23:07 zatresao područje Hercegovine.

Potres se osjetio diljem Dalmacije, ali i u ostatku Hrvatske te u Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Srbiji i Sloveniji.

Kuk je otkrio i koliko je naknadnih potresa zabilježeno od petka.

Imamo skoro 100 potresa magnituda iznad 2 prema Richteru i puno onih slabijih koji se još uvijek obrađuju. Možemo reći da je u protekla 24 sata bilo nešto mirnije nego u prethodnim danima. Imamo nekoliko epicentara potresa koji su se spuštali od Metkovića pa sve do Mljeta i podmorja.

Novi snažan potres pogodio Hercegovinu

Kazao je da je sada uočena slabija seizmička aktivnost na jugu Hrvatske.

Sad primjećujemo slabiju seizmičku aktivnost na našim južnim krajevima. Nakon jučerašnjeg potresa rano ujutro, koji je bio najjači potres naknadne serije, koji je imao magnitudu 5 i osjetio se jako na širem području, od tada možemo reći da aktivnost nije bila vrlo izražena, rekao je Kuk.

Seizmolog je usporedio petrinjski potres s ovim u BiH u smislu oslobođene energije i štete.

Po snazi i količini oslobođene energije, oni su vrlo slični, iako je ovaj potres bio nešto slabiji. On je oslobodio oko 1.4 puta manje energije od onog petrinjskog, kazao je seizmolog.

Čapljina: U potresu oštećeno preko 200 objekata

Iako je i potres u BiH odnio žrtvu i izazvao određenu štetu, Kuk ističe da je ovaj potres izazvao manje štete nego onaj petrinjski, a glavni razlog za to jest u karakteristikama tla.

Štete su bile dosta manje nego na širem petrinjskom području. Uzroke tome treba najviše tražiti u lokalnom tlu, rekao je.

Trenutno je seizmička aktivnost sjeverno i sjeverozapadno od Dubrovnika, a u ovih posljednjih nekoliko dana na užem dubrovačkom području nije bilo potresa, svega jedan ili dva manjih magnituda, dodao je.

Kaže da aplikacije ne mogu predvidjeti potres

Istaknuo je da su u posljednja dva dana zabilježeni samo slabiji potresi, ali da nije moguće prognozirati kako će se epicentri širiti: Ne postoje aplikacije niti načini da se potres predvidi.

Najprije valja reći da ne postoje aplikacije niti načini da se potres predvidi. Sve što je moguće učiniti je da se neposredno nakon potresa što se prije može ta informacija plasira. Dakle, unaprijed nije moguće ni na koji način navijestiti da će potres biti, rekao je Kuk pa dodao:

Ono što smo ovih dana primijetili je ta Googleova aplikacija koja radi na principu masovnih informacija koje se vrlo brzo šire današnjom tehnologijom. To nije pravi sustav za rano upozoravanje od potresa, on se temelji na pravim instrumentima koji sa sigurnošću mogu detektirati potrese i onda dalje obavijestiti područja gdje će se taj potres osjetiti.

Apel građana Stoca: Ne smijemo čekati

Komentirao aplikaciju

Razorni potres u BiH otkrio je široj javnosti vrlo korisnu značajku koju imaju pametni telefoni na sustavu Android – upozorenje na potrese koje nekoliko sekundi prije samog udara upozorava korisnika na opasnost. Seizmolog je objasnio o čemu je zapravo riječ.

Ovo je jedna eksperimentalna faza nečega što se temelji na masovnom odazivu mobitela kojih je puno i vrlo brzo prenose informaciju. Mobitel, ako može reagirati i detektirati trešnju, ne može odrediti je li ona od potresa, ali ako je na nekom području jači potres, onda će, dakako, veliki broj mobitela reagirati na tu trešnju. Onda tu informaciju današnje mreže mogu vrlo brzo prenijeti, pojasnio je seizmolog pa nastavio:

To je ono što je sad bilo primijećeno, da par sekundi pa i desetak sekundi prije nailaska seizmičkih valova informacije mobitela komunikacijskim mrežama putuju puno brže od valova potresa i to je objašnjenje zašto se to moglo dobiti par sekundi prije nailaska valova potresa odnosno trešnje.

Dodaje da “do nekih 100-tinjak kilometara možemo računati da do nailaska jačih valova koji će jače zatresti imamo preko 10-ak sekundi”. Ipak, ističe da to nije pouzdan sustav i da se na to ne možemo uvijek osloniti.

Evo zašto ste dobili obavijest prije udara potresa

(www.jabuka.tv | Foto: Sanjin Strukic/Pixsell)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.