Sedma sezona serije Igre prijestolja piratizirana preko milijardu puta

Igra prijestolja uvjerljivo je najgledanija serija na svijetu posljednjih godina, a finalnu epizodu sedme sezone gledalo je čak 16,5 milijuna ljudi uživo. I to samo putem HBO kanala te usluga koje nudi, kao ona HBO Go. Ukupno, serija je prosječno gledana od strane 31 milijuna ljudi. Ali, ta brojka se ne može nikako usporediti s ilegalnom distribucijom koja za cijelu sezonu doseže 1,02 milijarde! Od toga torrenti čine 15 posto, a ilegalni streaming ostatak.

Još detaljnije, premijerna epizoda sedme sezone pogledana je putem streaminga ili preuzeta ilegalnim putem 90 milijuna puta, a finalna epizoda 120 milijuna puta. A to su brojke koje uključuju samo prva 72 sata od legalnog prikazivanja epizode. Naravno, zbog toga je HBO poprilično zabrinut, ali čini se kao da ništa ne može poduzeti po tom pitanju.

Nedostupnost koja prati HBO razlog je takvom piratstvu jer osim što se taj posebni kanal mora platiti, nije uopće prisutan u nekim zemljama, a kao da to nije dovoljno, često dolazi u posebnim paketima pa se mnogi ne odlučuju uzimati ga jer time moraju postati pretplatnici na usluge koje ih ne zanimaju. Ako pak želite HBO Now ili HBO Go, u Hrvatskoj do njih ne možete. Dakle, mnogima preostaje koristiti se ilegalnim metodama, koje ne uključuju striktno preuzimanje serije ili streaming već i VPN, kojim se lažira lokacija na kojoj se nalazite.

Također, ono što nije nimalo pomoglo jest činjenica da su dvije serije “procurile” prije vremena, za što HBO napominje da nije dio velikog hakerskog napada na kompaniju, koji se zbio u kolovozu. Možda to jest istina, možda i nije, ali dvije su epizode stigle prije vremena – četvrta i šesta. Jedna iz Indije, druga iz Španjolske, a opravdanja su da se radi o slučajnosti. Kojih je ipak malo previše za takvu razinu kao što je HBO da bi to bilo vjerojatno.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: