Specijalni iPhone zvati će se iPhone X!

Koliko se već priča da Apple sprema nešto posebno za desetu obljetnicu iPhone-a? Pa barem najmanje dvije ili tri godine, a budući da je prvi iPhone zauvijek promjenio način na koji gledamo pametne telefone malo je reći da su očekivanja velika. Možda čak i prevelika. Broj glasina i leakova se toliko povećao u zadnje vrijeme da sa “šuma ne vidi od drveća” i vrijeme je da se stvari malo pojednostavne. Nedavno je u javnost procurila tzv. GM (Gold Master) verzija iOS-a 11 i bilo je samo pitanje vremena kada će netko iz toga iskopati hrpu zanimljivih informacija.

iPhone X, iPhone 8 i iPhone 8 Plus

Zbog nedostatka službenih naziva nekako smo se svi navikli nazivati nadolazeće iPhone modele kao iPhone 7S, iPhone 7S Plus i iPhone 8 (to je taj “specijalni”). Tako je bilo do unazad par dana kada su počele sve češće glasine da će top model imati vanserijski naziv, a najčešće su se spominjali sufiksi “Pro”, “Edition”, i “X”. Izgleda da će Apple ove godine preskočiti  “S”  te da idemo direktno na iPhone 8, iPhone 8 Plus i…… iPhone X. Da, izgleda da će taj posebni iPhone dolaziti sa tom jednostavnom ali zanimljivom oznakom. Osim što “X” samo od sebe govori da je riječ o modelu koji ne ide uz standardnu iPhone liniju nije teško primjetiti da je to rimski broj “10” što također lijepo označava obu obljetnicu. Kako je ovo poznato pitate se? Te je nazive naime izvukao jedan iOS developer, Steven Troughton-Smith, i to iz koda GM verzije iOS-a 11. Treba naravno uzeti i u obzir mogućnost da je Apple namjerno “podvalio” te da su izmjene lako moguće.

Tu GM verziju iOS-a već neko vrijeme seciraju mnogi znatiželjnici i otkriveno je puno zanimljivih stvari. Potvrđen je Face ID (skeniranje lica za otključavanje i autentifikaciju), novi animirani emoji (tzv. Animoji), novi načini slikanja i snimanja videa itd. Koliko toga se odnosi na obični iPhone, a koliko onaj specijalni još ne možemo znati.

Službeno predstavljanje je u utorak 12.09.2017. i moramo priznati da dočekivanje novog iPhone-a odavno nije bilo uzbudljivije. Pitamo se samo koliko će taj iPhone X biti vanserijski? Toliko da ne dobije nasljednika sljedeće godine? Znači li to da će broj dolara koji će za njega trebati izdvojiti biti astronomski?

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: