SDP traži odgodu izbora u pojedinim gradovima zbog sumnje na velike pljačke glasova

Socijaldemokratska partija BiH (SDP), s predsjednikom Nerminom Nikšićem na čelu, uputila je du subotu Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) zahtjev za odgodu nedjeljnih općih izbora zbog, kako je navedeno, nepostojanja zakonskih uvjeta za njihovo provođenje, doznaje „Dnevni avaz“.

U dopisu se kaže da je SDP tijekom prethodnog razdoblja u nekoliko navrata javno i uz navođenje konkretnih argumenata ukazivao na niz nezakonitosti koje se povezuju sa zloupotrebama u provođenju općih izbora u BiH.

Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a, rekla je da ova institucija svakodnevno dobiva razne prigovore na izborni proces u BiH.

Kada bude sjednica i kada se bude odlučivalo o svim prigovorima, javnost će biti i obaviještena, kazala je Pirić.

Ona je dodala da je predsjednik SIP-a u petak pojasnio situaciju u vezi s imenovanjem biračkih odbora.

Događa se čak i na dan izbora da neko odustane od članova SIP-a, a općinska izborna komisija mora imenovati novog člana, kaže Pirić.

Ali, u zahtjevu upućenom SIP-u, iz SDP-a pojašnjavaju razloge zbog kojih traže odgodu izbora u svim gradovima i općinama gdje birački odbori nisu imenovani u zakonskom roku.

Iz ove stranke napominju da su vjerovali da su nadležne institucije po dobivanju saznanja o zlouporabama, po službenoj dužnosti trebale reagirati, ali to se ipak nije dogodilo.

U SDP-u su naveli da su, umjesto reakcije, u međuvremenu otkrivene dodatne činjenice koje ukazuju da na lokacijama pojedinih biračkih mjesta, odnosno u cijelim izbornim jedinicama, nisu provedene procedure imenovanje biračkih odbora, konkretno da nije ispoštovan rok od 30 dana, prije dana održavanja izbora, u kojem je trebalo imenovati predsjednika, članove i zamjenike biračkih odbora, a u proceduri ždrijebanje za kandidate koji su odustali od imenovanja nije poznato pod kojim je kriterijima izvršeno imenovanje zamjenskih članova, nije osigurano pravo na prigovor, pogotovo što je do samih izbora ostalo manje od 24 sata.

Inače, kako Dnevni avaz doznaje, “muljanje” SDA i priprema izborne krađe na način na koji je upozorio SDP, već se događaju u desetak gradova u FBiH i očito je da se radi o dobro razrađenom planu.


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.