SDA pisala OHR-u: Bošnjaci su majorizirani u institucijama, Hrvati imaju 106 % više

Stranka demokratske akcije (SDA) uputila je pismo Uredu Visokog predstavnika, jer, kako navode, predstavnici HDZ-a BiH i, naročito, predstavnici državnih institucija RH, učestalo plasiraju neosnovane tvrdnje o diskriminaciji i majorizaciji Hrvata u BiH u pogledu njihove političke zastupljenosti, te o potrebi izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se Hrvati osjećali “zastupljeno”.

Ovo fascinatno pismo je, također, upućeno Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini i Uredu Specijalnog predstavnika EU u BiH, te veleposlanicima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), a mi ga prenosimo u cijelosti.

Iz SDA upozoravaju da je zabrinjavajuće da se takve tvrdnje, olako i bez upoznavanja sa svarnim stanjem, prihvaćaju i u dijelu diplomatskih krugova.

Smatraju da bi se predstavnici međunarodnih institucija u Bosni i Hercegovini, prije javnog iznošenja stavova, obvezno trebali upoznati s činjenicama i pokazateljima lako dostupnim cjelokupnoj javnosti.

Iz SDA su ovom prilikom prezentirali podatke iz evidencija nadležnih agencija Bosne i Hecegovine i Federacije BiH, kao i službenih listova BiH i FBiH .

“S obzirom na to da se zagovarači teze o diskriminaciji Hrvata pozivaju na Ustav BiH, nužno je imati u vidu relevantnu odredbu (Članak IX , stavak 1., točka 3.) Ustava BiH: “Dužnosnici imenovani na položaje u institucijama Bosne i Hercegovine , u pravilu, odražavaju sastav naroda Bosne i Hercegovine“.

Tablica: SDA

U kontekstu navedene odredbe Ustava Bosne i Hercegovine trenutna situacija u Bosni i Hercegovini je sljedeća kada su u pitanju direktori, zamjenici direktora i druga imenovana lica u upravnim organizacijama na razini BiH koje imenuje Vijeće ministara: Bošnjaka kojih je 50,11 posto stanovništva BiH ima 36 imenovanih (32,4 posto od ukupnog broja pozicija), Hrvata kojih je 15,43 posto stanovništva BiH ima 35 (31,5 posto od ukupnog broja pozicija), Srba, koji čine 30,78 posto stanovništva BiH, ima 39 imenovanih (35,1 posto od ukupnog broja pozicija), te od Ostalih kojih ima 2,73 posto stanovništva ima jedan imenovani (0,9 posto od ukupnog broja pozicija). To znači da razlika u odnosu na pripadajući broj pozicija kod Bošnjaka iznosi -36 posto, kod Hrvata +106 posto, Srba +8,0 posto i Ostalih -63 posto.

Dakle, Hrvati imaju 106 posto više, a Bošnjaci 36 posto manje pozicija u odnosu na postotak ova dva naroda u ukupnoj etničkoj strukturi naroda Bosne i Hercegovine.

Na razini Federacije BiH, kada su u pitanju direktori, zamjenici direktora i članovi upravnih/nadzornih odbora upravnih organizacija i gospodarskih društava na razini FBiH koje imenuje Vlada FBiH, Bošnjaka koji čine 70,4 posto stanovništva ima 147 imenovanih na funkcije, odnosno 64,1 posto od ukupnog broja funkcija, Hrvata koji čine 22,4 posto stanovništva ima 77 imenovanih na funkcije, odnosno 33,6 posto od ukupnog broja funkcija, Srba koji čine 2,5 posto stanovništva ima troje imenovanih na funkcije, odnosno 1,3 posto od ukupnog broja funkcija, te Ostalih koji čine 4,6 posto stanovništva ima dvoje imenovanih na funkcije, odnosno 0,4 posto od ukupnog broja funkcija. To znači da razlika u odnosu nabroj pripadajućih funkcija kod Bošnjaka iznosi -9,0 posto, Hrvata +50 posto, Srba -48 posto i Ostalih -91 posto.

Tablica: SDA

Prema navedenim pokazateljima Hrvati imaju 50 posto više, a Bošnjaci 9,0 posto manje dužnosničkih pozicija u FBiH u odnosu na broj pozicija koji im pripada prema etničkom sastavu stanovništva Federacije Bosne i Hercegovine.

Značajno je napomenuti, navode iz SDA, da su svi imenovani hrvatski dužnosnici i na razini BiH i na razini FBiH, skoro bez izuzetka, imenovani na prijedlog HDZ-a.

Poznato vam je da je paritetna etnička zastupljenost u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Domu naroda PS BiH i Domu naroda Parlamenta FBiH propisana ustavima. Iako za sastav Vijeća ministara nije propisan takav etnički paritet, Hrvati su zastupljeniji od daleko brojnijih Bošnjaka, jer imaju tri ministra i generalnog tajnika Vijeća ministara, a Bošnjaci samo tri ministra. Umjesno je pitanje zašto je situacija s etničkom strukturom dužnosnika koje imenuje Vijeće ministara i Vlada FBiH takva. Kako je i zašto do toga došlo?, navodi se u pismu.

Iz SDA podsjećaju da su u poslijeratnom razdoblju “vođeni brojni razgovori političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata s ciljem uređenja odnosa u FBiH. Uz izraženu spremnost bošnjačkih političkih predstavnika na kompromise, činjeni su ustupci s ciljem osiguranja pozicije malobrojnijeg hrvatskog naroda”.

Nažalost, sve što je u tim dogovorima postignuto, predstavnici HDZ-a ne cijene i ne smatraju dovoljnim, nego tek osnovom za sve veće, agresivnije pa i nemoguće zahtjeve. Na razini BiH takve zahtjeve ostvaruju neprincipijelnom partnerstvom s SNSD-om. U takvim odnosima, politički predstavnici Bošnjaka su majorizirani i onemogućeni da osiguraju Ustavom zajamčenu zastupljenost Bošnjaka na dužnosničkim pozicijama. Na razini FBiH takve zahtjeve HDZ nastoji ostvariti ucjenama kroz mehanizme Doma naroda Parlamenta FBiH, koji nema samo nadležnost zaštite vitalnih nacionalnih interesa, nego, kao nigdje u svijetu, ima veće nadležnosti od Zastupničkog doma. Višegodišnje onemogućivanje imenovanja Vlade FBiH nakon izbora 2018. i blokada imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH zorno pokazuju zlouporabe pozicije HDZ-a putem Doma naroda Parlamenta FBiH, navodi se u pismu SDA.

(www.jabuka.tv)

22 komentara

 • Lik nije normalan. Osilio se, ocito je jedini put sa ovim ludacima razlaz. Na zalost ovo institucija i ministarstava sto imaju hrvati uzurpirao je privatno Covic i njegovi poslusnici. Hrvatski narod je zakinut prvo sa Komsicem, onda sa Bakirom i onda sa Covicem. Bakirova politika i Komsiceva odgovara Covicu

  • nisu zdravi. traže samo pažnju. zastrašivaju. toksične osobe. pakost činiti je jedino što dobro znaju. što im to nalaže mi ne znamo i zašto su takvi.

 • Eto i ovaj Bakir pokazao svoje pravo lice, umjesto da spasava Bosnu jer ce je Komsic dokrajcit, ovaj jos dodaje ulje u vatru, taj broj je pokazatelj sposobnosti, nije nitko kriv ako se nadu u redovima Hrvata vise kvalificirani zato, kao drugo mozes to dobit samo vrati Novac sto odlazi iz nasih Zupanija.

 • U ustavu piše da su Hrvati konstitutivan narod s ostala 2 naroda znači svakom pripada po trećina i to ti je babo potpiso i dok je tako možeš vrečati ko jarac

  • Bakire jesi li u ove tabele stavio na Hr.postotak i Komšića,Osmicu i onoga iz Goražda i onoga iz Bihaca i puno drugih muslimana tj.Bošnjaka koji samo kažu sad sam ,od danas sam ,Hrvat na baterije.Samo ti driblaj dok možeš..zapravo ti misliš da dobro driblaš a u biti imaš obe live i nemas pojma.Živi bili pa vidjeli kraj tekme.

 • U Božijem udžbeniku je zapisano da je to zemlja koja je obećana Hrvatima ali imamo zlotvore. Poput Bake, Kome, Mile, Pupija, itd. Oni su protiv toga. Ali tko može protiv Boga? Oprobali su svi. Degenek zauzvrat.

 • Vidi vidi kako broje krvna zrnca a stalno govore da mi to radimo.

  Pa brate Bakire jesmo li svi Bosanci i Hercegovci? 😆

 • Ovaj covjek je ograjiso na nesto. Ni Hodza mu ne moze pomoci.. Nije mu lahko..! Jedini koji rusi temelje BiH konstantno i uporno. Svaka cast Bake, samo naprijed. Vidi Sto Komsic kaze i Reuf isti vam nalogodavci pisu tekstove o pljuvanju po hrvatima i srbima, po onim koje kao vi zelite u serijatskoj BiH… Bake ce rade urusiti drzavu nego da mu Sebija, Osmica, Novalic i ekipa budu sudeni.. Moj Bake u zeta ti je pravi kupleraj ali u tebe i oko tebe koji je kupleraj i javasluk auuuu..! Jadni bosnjaci ako im se na tome brane interesi bosnjackog naroda…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.