SDA kontra Međunarodne zajednice: “Prestanite se povlačiti pred Dodikovim nasrtajima na državu”

Stranka demokratske akcije (SDA) ne prihvaća navode iz priopćenja OHR-a i OSCE-a da je najava apelacije kojom će se tražiti otklanjanje diskriminacije u nazivu, ali i sustavne diskriminacije na prostoru entiteta RS, “neodgovorna i kontraproduktivna”.

Također ne slažu se da ona “dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima”, te da predstavlja “zapaljivi rječnik”.

Riječ je o očitoj zamjeni teza. Nije najava naše apelacije izazvala tenzije, niti se u njoj koristi zapaljivi rječnik i podriva povjerenje među konstitutivnim narodima, već su, upravo suprotno, svakodnevne zapaljive izjave i postupci Milorada Dodika i drugih dužnosnika entiteta RS kojima se podriva povjerenje među narodima, i izostanak reakcije na njih, izazvali najavu ovakve apelacije, navode u priopćenju.

Umjesto što žustro i tvrdo reagiraju na samu najavu SDA da ćemo u skladu sa zakonskim i ustavnim procedurama tražiti uklanjanje diskriminacije prema “nesrbima” u entitetu RS, kao što smo ranije apelacijama prema Ustavnog sudu BiH tražili uklanjanje diskriminacije prema Srbima u FBiH, od OHR-a, OSCE-a i zemalja članica Vijeća za implementaciju mira tražimo da se  prestanu povlačiti pred svakodnevnim nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu i Daytonski mirovni sporazum koje dolaze od Milorada Dodika, i drugih službenika entiteta RS, priopćeno je iz SDA.

Upravo je njihova pasivnost, izostanak pravovremene reakcije i konkretnih poteza, a počesto i kukavički odnos spram kontinuiranog podrivanja institucija BiH i tek poslovična “zabrinutost”, ohrabrila politiku aparthejda prema nesrbima u entitetu RS i destruktivnu politiku prema samoj državi BiH, navodi se.

Indikativno je da se ovako oštro reagira na inicijativu SDA, koja poziva na poštivanje Ustava, zakona i odluka Ustavnog suda BiH, a da se potpuno prešuti i ne poduzme ništa na izjavu Milorada Dodika datu istog dana da je “RS spremna za odcjepljenje”.

Neprihvatljivo je da se kritike upućuju SDA, koja se kroz svoje djelovanje bori za jačanje BiH i uklanjanje diskriminacije u svakom dijelu BiH, a ne reagira se na one koji tu diskriminaciju svakodnevno provode u djelo i koji izravno nasrću na BiH i njene institucije, ističe se u priopćenju SDA.

(Fena)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.