SDA i SDP “počistile teren” jedna drugoj u Mostaru, evo kako planiraju osvojiti Gradsko vijeće – Jabuka.tv

SDA i SDP “počistile teren” jedna drugoj u Mostaru, evo kako planiraju osvojiti Gradsko vijeće

Za sve one koji su gajili iluzije da SDP BiH nije bošnjačka stranke ili pak da imaju različite poglede na strateška nacionalna bošnjačka pitanja od Stranke demokratske akcije, trebaju samo analizirati liste za lokalne izbore u Mostaru.

Već na prvi pogled, zbog složene kombinatorike, odmah se može razumjeti gdje su se “lijevi” sklonili “desnima” u pojedinim gradskim područjima kako ne bi došlo do rasipanja bošnjačkih glasova, odnosno da bi se u konačnici došlo do većine u Gradskom vijeću te na kraju izabralo gradonačelnika koji je iz reda vodećeg bošnjačkog SDA, piše Večernji list BiH.

“Očistili” teren

Koliko su bili “neoprezni”, samo SDP od stranaka s većim utjecajem nije javno istaknuo ni ime potencijalnog kandidata za gradonačelnika Mostara. No, nisu samo SDP i SDA koketirali, nego su im se iz prikrajka priključile čak i stranke koje nominalno ne stoje ni na jednom od ovih dvaju polova.

Ključne utakmice, kako bi dobile većinu u Gradskom vijeću, za bošnjačke stranke odvijat će se u trima većinskim hrvatskim gradskim područjima. Ponajprije se to odnosi na gradske izborne jedinice Zapad i Jugozapad. Prema izmjenama Izbornog zakona, definirano je da se 35 gradskih vijećnika bira iz 6 izbornih jedinica, 6 gradskih područja: Gradsko područje Jugozapad 7, Zapad 4 i Jug 2, odnosno gradsko područje Stari grad 5 te Sjever i Jugoistok po 2, dok će se preostalih 13 birati s gradske liste Grada Mostara kao jedne izborne jedinice.

Budući da se izborna utakmica u većinskim bošnjačkim sredinama gotovo već unaprijed zna, jer su dosad samo bošnjačke stranke osvajale mandate, predstoji pokušaj osvajanja nekoliko vijećničkih mandata u trima većinskim hrvatskim gradskim područjima – Jug, Zapad i Jugozapad. Ništa nije slučajno, pa je bilo očekivano da će koalicija SDP-a i Naše stranke, odnosno Koalicije za Mostar, koju predvodi SDA, očistiti međusobno teren da bi se jednostavnije došlo do što većeg broja mandata. Tako SDP i Naša stranka očito namjerno nemaju kandidate u izbornom području Jug, čime se povećavaju izgledi SDA koalicije koja je tamo na čelo liste istaknula Alisa Čolakovića. Istodobno, samo na gradskom području Zapad SDA-ova koalicija navodno nije imala kandidata.

No, kad se pogleda lista SDP-a i Naše stranke, onda se na prvom mjestu nalazi Lamija Duranović-Vinković, šefica Odjela psihijatrije Županijske bolnice dr. Safet Mujić, u kojoj je ravnatelj Zlatko Guzin, SDA-ov kandidat za gradonačelnika. SDA je tako na Zapadu, gdje je namjerno izbjegao priložiti listu, očistio prostor SDP-u i Našoj stranci da se ne bi podijelili glasovi bošnjačkih birača.

S obzirom na procjenu da Jugozapad kao najveća izborna jedinica ima i značajan potencijal bošnjačkih birača koji potencijalno mogu oteti dva od 7 vijećničkih mandata, ove dvije grupacije odlučile su predložiti liste. BH Blok, koji predvodi SDP, predvodi Zoran Kazazić, a SDA koaliciju Asmir Kajan. Istodobno, gotovo nijedna druga stranka, osim HDZ-a, nije prijavila s hrvatske strane kandidacijske liste za tri većinske bošnjačke općine, no izgledi da se u njima dobije jedno vijećničko mjesto ravni su nuli. To daje i odgovor o “multietničnom” karakteru tog dijela grada, odnosno činjenici da jedino u zapadnom dijelu na Zapadu, a posebno Jugozapadu postoji značajan broj nehrvata, a što ruši i druge vrste predrasuda o ratnim i poslijeratnim zbivanjima u gradu na Neretvi.

Hrvatske slabosti

Imena na listama pokazala su i da su stranke odlučile u najvećoj mjeri zaobići potencijalni utjecaj nekadašnjeg gradonačelnika Safeta Oručevića koji se predstavljao kao “pomiritelj” lijevih i desnih bošnjačkih političkih opcija. No, u tome nisu uspjele do kraja.

Tako se na gradskoj listi za Gradsko vijeće Mostara našao i Sergio Šotrić, koji se istaknuo tek sijanjem predrasuda prema Hrvatima u Mostaru. U tome nije bio usamljen. S druge strane, hrvatske stranke napravile su nekoliko pogrešaka, a jedna od njih je to što je grupacija okupljena oko HSP-a odlučila nastupiti izvan koalicije s HDZ-om 1990 s kojom su bili zajedno na posljednjim izborima prije 12 godina.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.