Schmidtova oštra poruka bh. političarima

”Odlučan sam da ispunim svoj mandat, a to su obnavljanje i zaštita funkcionalnosti države. Besmisleno blokiranje mora se okončati”, jasan je bio visoki predstavnik u BiH.

Kao visoki predstavnik želim da 2. listopada građani Bosne i Hercegovine osjete da je moć u njihovim rukama. Dan izbora trebao bi biti vrhunac aktivne demokracije. Izbori pripadaju narodu, a ne političkim strankama. Građani su ti koji koriste svoje osnovno pravo i odlučuju tko će upravljati zemljom, istaknuo je Christian Schmidt na početku svog teksta za Oslobođenje.

Ovaj ključni proces, podcrtao je, mora se odvijati neometano.

Ovog ljeta sam usvojio mjere koje osiguravaju financiranje i transparentnost listopadskih izbora iz jednostavnog razloga: Vijeće ministara BiH nije postiglo dogovor o usvajanju državnog proračuna. Tek nakon moje odluke osigurano je održavanje izbora u planiranom terminu. Središnjem izbornom povjerenstvu je omogućeno da naruči i plati biračke listiće i osigura druge neophodne uvjete kako bi građani mogli glasovati, podsjetio je.

Stoga najavljuje oštre kazne za izborne prijevare.

Oni koji pokušavaju ometati održavanje slobodnih i poštenih izbora, ugrožavajući slobodu birača da glasuju za koga žele, trenutno će se suočiti s oštrim kaznama. Onima koji nastoje da na nezakonit način vrše utjecaj ili pritisak na birače i njihove obitelji poručujem: Izborne prijevare i prisile nisu samo kaznene radnje nego se mogu smatrati i antidaytonskim djelovanjem koje se neće tolerirati, poručio je Schmidt.

Dodaje kako razumije frustraciju i ogorčenje mnogih građana koji su nezadovoljni jer nema napretka.

Borjana Krišto: Od Schmidta očekujem ukidanje mjera koje su išle na štetu Hrvata

Kao visoki predstavnik moj mandat je štititi i nadgledati provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji se često naziva Daytonskim sporazumom. To je jedinstven mirovni sporazum, jer se u njemu nalazi Ustav ove zemlje. Kao visoki predstavnik ne mogu mijenjati Daytonski sporazum ili mijenjati Ustav BiH. Ustav može mijenjati jedino Parlament Bosne i Hercegovine, koji biraju građani ove zemlje, i donijeti izmjene koje su u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava.

Ove presude su donesene u predmetima Sejdić-Finci, Zornić kao i druge slične presude. Spreman sam pomoći onima koji pozivaju nadležne organe da osiguraju što hitniju provedbu ovih odluka. Žalosno je što građani BiH više od desetljeća čekaju na ove prijeko potrebne izmjene, koje su ključne za europske integracije. Moraju se poduzeti odlučne mjere kako bi se stalo u obranu ljudskih prava i međusobnog poštovanja. Tome ću doprinijeti u okviru nadležnosti koje imam, podcrtao je.

Podsjeća i na to da predizborna kampanja traje već dva tjedna, a neki političari jedva da su se dotakli gore spomenutih pitanja.

Čelnici moraju građanima ponuditi jasan izlaz iz ove trenutne političke blokade. Što je najvažnije, moraju pokazati svoju demokratsku odgovornost za formiranje vlasti ili postati konstruktivna opozicija nakon prebrojavanja glasova početkom listopada. Od posljednjih općih izbora 2018. godine, Predsjedništvo i Vlada Federacije rade u ‘‘tehničkom mandatu” jer su političke stranke blokirale formiranje institucija, podsjetio je.

Izjavio je kako blokiranje institucija služi samo uskim stranačkim interesima, na štetu građana, te najavljuje djelovanje.

Institut vitalnog nacionalnog interesa zaslužuje poštovanje i čuva identitet građana kao dijela cjeline. On je previše ozbiljan da bi se zloupotrebljavao kao teren za političke igre. Sve to se ne može nastaviti nakon listopadskih izbora, a ja ću to pomno pratiti i ako bude potrebno blagovremeno djelovati, obećao je.

Čović: Schmidt će morati nametnuti odluku

Prijedlozi političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona Schmidt podsjeća i na prijedloge političkih stranaka po pitanju izmjena Izbornog zakona BiH, koji su mu nešto ranije ovog mjeseca izloženi. Kaže, zahvalan je na njima – ali puno još treba uraditi.

Naš zajednički cilj mora biti očuvanje ravnoteže između multietničnosti i identiteta onako kako ih predviđa Daytonski sporazum. Moramo izgraditi bolju situaciju, imajući u vidu društvo u ovoj zemlji kakvo je danas, jednu generaciju nakon katastrofe.

To će dovesti do europskih standarda. BiH, kao država od nekoliko milijuna građana, trebala bi postati prepoznatljiv dio Europske unije, koja ima 450 milijuna građana, rekao je.

Još jednom je podcrtao svoju poruku bh. političarima.

Pojedini političari na svojim platformama nagađaju hoću li ukinuti blokade koje onemogućavaju funkcioniranje institucija države, entiteta, županija i općina. Oni trebaju znati da ću, ako bude potrebno, djelovati u okviru svog mandata, naglasio je.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

25 komentara

 • Schmidt se usrao, prepao ili je kupljen. Znaci do sada sto su njegovi predvodnici nametnuli sve većinom na stetu hrvata i djelom srba stoji. Sad se borite za glasove po tako nakaradnom zakonu, gdje su i clanovi Cika izabrani nelegalno. U prevodu ja dižem ruke tko dobije izbore , formira vlast. Svabo picko, zasto si tako pokvaren kad i sam znas sto bosnjaci rade i spremaju. I on kao i ostali njegovi prestavnici rade sve u korist bosnjaka. Ok nisu vise ugrozeni samo hrvati u BiH, ovakvom politikom ce biti ugrožena citava EU. Od Njemačke, Danske, Austrije, Sviće itd. Gonite vi izdajničku politiku, politiku cukenja a ne djece, politiku gdje du LGB zajednice favorizirane u odnosu na brak zene i muškarca. Ok vidjecemo gosp Scmidt tko ce u Njemačkoj činiti vlast i vecinu za 20 god. Erdogan vam je rekao sto misli o zapadu i o tebi. I muk nikom nista. Bravo. Propast slijedi samo nastavite Euro pučani i kršćani…

 • Tko ovu bdlu vise dozivljava. Kmeci strasi puno zuji malo keda daje. Usra se kao grlica kad je doslo stotinjak prosvjednika hahaha

 • Tko se javio za uvredu i pogrdan naziv Carle Del Ponte kada je rekla obilazeći Balkan u traženju krivaca.
  ,,Tko će s kurvini sinovim izići nakraj,?

 • E moj narode sta ste mislili? HDZ nas 30 god unistava, i sad kad nema popravnoga mislite da bi pas svabo to rjesio, pa znate da su to kerovi obicni, svoju drzavu su unistili, zasto nece svoju. Mi kao hrvati nazalost postajemo manjina bez prava glasa, musliman ce nam gace krojit. Hvala HDZ u, nek su se oni izborili za sebe. Dzaba nam je sad sve, da stanemo na crtu opet bi popusili, hrvatska bi gledala, a EU naoruzavala muslimane. Je.o im pas mater svima

  • Jedini koje se bore protiv muslića i međunarodne zajednice i njihovih poltrona kao što su Lijanovići jest HDZ pa nekom bilo krivo nekom pravo ali to je istina.Ali ću glasati za Hrs

 • E moj svabo, zasto nisi reagovao na izjave Erdogana kako je zapad neprijetelj bosnjaka…. Ili mozda tu poruku niste culi i razumjeli… Sto god da uradili hrvatima u BiH vi kupljeni izdajnici, desice se vama u Njemačkoj i EU i to puno gore i puno brže nego sto mislite. Samo nastavi , podilazi ti ekstremnom, radikalnom djelu bosnjaka i Sarajeva a gazi po hrvatima kao naj malobrojnijem narodu. Zasto se ne vratite izvornom Dejtonu kojo je zaustavio krvavi rat i ne poštujete taj Dejtonski mirovni sporazum.

 • Za Pravednika, opčinjen si HDZom. Razumoješ li išta id ovih komentara. Ako nisi musliman ti i takvi ste najveći uzrok zla za nas Hrvate. Uključi mozak ako ga imaš. Ondje gdje HDZ pobjeđuje se najbolje živi i to su činjenice. HDZ je prvi ustao dok su drugi virili ko miševi i čekali što će se dogoditi pa da odaberete stranu četnici ili Hrvatska. Mnogi od rakvih su naš narod koštali milijun ubijenih kroz povijest. Platforma i Alijansa su pokušali sve ne bi l nas utopili u građansku državu. Jedini koji su čuvali status Dejtona su HDZ. Sjetite se koliko su ih visoki predstavnici smijenili od upada tenkovima u Hercegovačku banku. I opet sve izdržali. Samo, da mi ne opsušej odmah mater, nisam iz nikakve stranke samo realno promatram neke glupe Hrvateke kako ih nazva Zvonimir Hodak. I 1945 ne bi stradali hrvatski branitelji da nije bilo onih koji su se brže bolje prodali Beogradu Fuj, neka gore u paklu.

  • Sta ti je dobro sa hdz om. Samo se krade, i sad nakon toliko godina smo pali bez ispaljenog metka, lipo su nam ga metnuli. Sigurno ti netko radi u ep u pa te boli briga

 • ovi prestavnici nas opljačkase i u propast odvedoše ako se ne mogu dogovorit trojica kako će četvorica i više idi kući budalesino svapska ali ti si ovde radi vaših i svojih interesa

 • Vidim da niko nije procitao sta je Smit izjavio, citajte ponovo dio koji pocinje “Institut vitalnog nacionalnog interesa……” Sto znaci da ce se izaci u susret zahtjevu Hdz, ako izgubi vecinu u domu naroda, iako je vec 8 godina HDZ blokirao svaki moguci zakon pozivajuci se na vitalni nacion interes, iako nacion. interes nije bio nikome ugrozen. Primjer: zastitio kladionice da nebi placali veci porez (ustedio im min. 150 mil KM godisnje, pa to pomnozite sa godinama od kada rade). Sada je porez na kladionice manji nego sto je na pelene i djeciju hranu, a djecu lijecimo humanitarnim akcijama i sms porukama. Nevjerovatan mi je nivo mrznje prema Bosnjacima, kao da su oni najveci dusmani Hrvatima, a argumenata malo ili nimalo. Najveci pojedinacni zlocin nad Hrvatima, za vrijeme posljednjeg rata, je pocinjen od strane Srba u selu Brisevo kod Prijedora. Srbi su iz RS protjerali vise Hrvata, nego sto su u zbiru Hrvati Bosnjaka i Bosnjaci Hrvata u FBiH. Za vrijeme rata HVO i ARBiH su bili zajedno citavo vrijeme osim u Hercegovini i srednjoj Bosni. Sarajevo, Tuzla, Odzak…. sve vrijeme zqjedno, dok u RS nije bilo toga, tamanili su i Hrvate i Bosnjake…. Jedino je HDZ u vlasti na podrucju FBiH zajedno sa Bosnjacima. Od dosadasnjih 10 predsjednika u FBiH 8 je bilo Hrvata, a 2 Bosnjaka (Ejub Ganic i Safet Halilovic), a sami znate koliko je to bitna pozicija, jer evo Marinko Cavara je vec 8 godina blokirao popunjavanje Ustavnog suda FBiH i blokirao mogucnost formiranja nove vlade. A samo da pitam gdje je HDZ i Hrvati u RS i za sta se pitaju, kao jedan od konstitutivnih naroda?? U RS ima isto Dom naroda, a gdje su tu Hrvati i imaju li pravo glasa? U federalnim institucijama i direktorskim pozicijama ima visestruko vise Hrvata nego sto im po broju stanovnika pripada, a u RS, ako je na nekoj poziciji neki Hrvat, imenovan je od strane Srba, nisu ga Hrvati birali, ali je ipak za HDZ legitiman i niko se ne buni zbog toga…. cak sta vise covic je 1.2.2022 godine izjavio za govornicom u Skupstini RS sljedece “Čuvajte Republiku Srpsku, na tome vam svi mogu samo zavidjeti”-Index.hr. Zasto nije iskoristio tu priliku pa pricao o zlocinima nad Hrvatima u Rs, a za koje jos uvijek niko nije odgovarao? Koliko je ministara Hrvata u FBiH, pocev od kantona pa do Federacije? Neda mi se brojati, ali mislim da razlika nije velika, pogotovo kad se uzme omjer koliko je Bosnjaka, a koliko je Hrvata. Jedna od najvecih gradevinskih firmi u Sarajevu je Tibra, vlasnik je Hrvat iz Kiseljaka, Hrvati iz Hercegovine i iz Hrvatske neometano otvaraju firme po mjestima gdje su Bosnjaci vecina i nemaju problema, a u RS to nije moguce….Ne kazem da je sve idealno i da su Bosnjaci cvjećke, ali stani malo, budimo realni, pogledajmo malo i drugu stranu. Sto se ne dozvoljava napredak u BiH, sto se blokiraju zakoni koji ce nam omoguciti pristup EU trzistu i EU clanstvu? Ako je neki zakon usvojen u Hrvatskoj, zasto se takav indentican zakon blokira u BiH i to od strane Hrvata??? Zasto blokada svakom napretku drzave??? Ako je motiv HDZ i SNSD unistenje drzave onda morate prihvatiti da ce se neko protiviti tome, isto da npr. predstavnik Srba ili Italijana u Istri u Hrvatskoj pokusava blokirati drzavu, Hrvati bi se bunili i borili protiv, ne zato sto mrze Srbe ili Italijane, vec zato sto zele napredak drzavi. Nije Komsic na vlasti jer se mrze Hrvati, vec zato sto bi HDZ blokirao i tu instituciju zajedno sa Dodikom i isporucili bi nas Srbiji i Rusiji, zbog nekih sitnih licnih interesa… npr. blokirana je Srbija da gradi hidrocentrale na Drini i to jos na podrucju BiH, (u pitanju su milijarde eura). Šta mislite kako bi glasao hdz da je u predjsednistvu hdzovac, a milijarde na stolu ;)))) Samo vidite sta Dodik radi, a jos nema vecinu u predsjednistvu, zato sto su druga 2 clana protiv njega. Zamislite da ima podrsku i vecinu u predsjednistvu sta bi tek onda radio…. Svaka prica ima dvije strane, probajmo cuti i drugu stranu i razumjeti je, jer to je jedini ispravan nacin da se dođe do rjesenja na obostrano zadovoljstvo….

 • Najgljuplji su mi svi ovi kmečavci koji kmeče i Muslimane bosanske nazivaju kvazi bošnjacima.Ako je neko u ovoj vukojebini od države Bošnjak onda je to isključivo patronim koji pripada isključivo Hrvatima.
  Drugo, ova švabska šaka jada se pita koliko i vi i ja u britanskom parlamentu.Kako mu naloži ova masonerija iz Berlina, Brisela i Vashingtona .on tako radi.Tako je bilo i bit će,Posve je druga stvar što balinski isllamistički teroristi pod paskom bosanske špijunske službe znaju podatke o kretanju obitelji ovog Švabe pa mu prijete u stilu ;znamo di ti je sin, znamo di ti je kćer i slične prijetnje.To, ta islamistička bagra ne bi mogla bez bakirove terorističke mreže koju je raspleo na sve strane.Opet , ako je Švabo kukavelj a je on će popustiti pritiscima i to je za nas Hrvate povjesna šansa da se odvojimo od ove islamističke kuge i gube dvadeseti prvog stoljeća-jednom zauvijek i tako će i biti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.