Schmidt: BiH nazaduje u suočavanju s prošlošću

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres proslijedio je predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a Pedru Comissáriju Afonsu 65. izvještaj visokog predstavnika o implementaciji Mirovnog sporazuma u BiH.

Izvještaj pokriva razdoblje od 16. listopada 2023. do 15. travnja 2024. godine.

Visoki predstavnik Christian Schmidt navodi da je izvještajno razdoblje obilježio napredak Bosne i Hercegovine ka integracijama u Europsku uniju, ali i neviđeni napadi na Opći okvirni sporazum za mir (GFAP).

Na sastanku Trojke, HDZ-a i SNSD-a dogovoreno – ništa

U izvještaju se navodi da je odluka Europskog vijeća o otvaranju pregoivora sa BiH bila dobrodošao doprinos naporima da se zaštiti stabilnost zemlje u svjetlu geopolitičkih i unutarnjih izazova, te da daju poticaj za svoj ubrzan napredak. Na to treba gledati i kao na priznanje truda – prije svega od strane političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu koje čine koaliciju, tzv. Trojku – da se angažiraju odgovorno i konstruktivno za zajednički interes, odnosno unapređenje EU aspiracija BiH i time dobrobit svih njenih građana.

Sposobnost nadilaženja individualnih, stranačkih, etničkih ili entitetskih interesa za opće dobro nije slabost već snaga. Mora se poticati, a ne kažnjavati ili eksploatirati. Mora se postaviti kao standard za političko vodstvo u BiH.

Odluka Europskog vijeća mijenja igru u pogledu mogućnosti koje se otvaraju BiH. Visoki predstavnik je intenzivno radio na podršci ovoj odluci u smislu uvjeta koje je neophodno ispuniti.

State Department: Razorna i zapaljiva retorika Dodika doprinijela etničkim napetostima u BiH

Međutim, to je nedovoljno da se suprotstavi prijetnjama stabilnosti BiH. Vlasti bh. entiteta Republike Srpske (RS) na čelu s predsjednikom RS i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom aktivno podrivaju državu BiH, njene nadležnosti i institucije, a time i GFAP.

Njihova prijetnja da će paralizirati državne organe blokiranjem njihovog rada i donošenja odluka predstavlja prijetnju funkcionalnosti države i njenoj sposobnosti da izvršava svoje odgovornosti. Njihova prijetnja da će nastaviti s jednostranim povlačenjem RS iz ustavnog, zakonskog i institucionalnog okvira države – uključujući Oružane snage BiH i državni porezni, pravosudni i izborni sustav – predstavlja prijetnju uspostavljanjem paralelnog okvira RS. Svi politički akteri moraju izraziti svoju bezuvjetnu posvećenost GFAP-u, te BiH i njenoj državnosti i teritorijalnom integritetu.

Ova obveza djelomično nedostaje, upozorava Schmidt.

Nastavljen je nezapamćen pritisak na pravosudne institucije. Osim što promovira ukidanje Suda BiH i Tužiteljstva BiH, vladajuća koalicija RS podriva BiH Ustavni sud kao čuvara ustavno-pravnog poretka BiH.

Izazovi instituciji i mandatu visokog predstavnika također su se nastavili nesmanjeno. To uključuje zapaljivu retoriku, ali i radnje da se potkopa poštovanje međunarodna ad hoc institucija visokog predstavnika, a time i njegovu sposobnost da provede mandat GFAP-a. Predstavnici vladajuće koalicije RS eklatantno zloupotrebljavaju institucije BiH u unapređenje ovog cilja. Konačna nadležnost za tumačenje GFAP-a u potpunosti je povjerena Visokom predstavniku, a ne entitetu.

Dodik: Spreman sam dati Bošnjacima 2 milijarde KM i da se mirno raziđemo

Ove akcije stranaka vladajuće koalicije u RS idu ruku pod ruku s njihovim zakonodavnim inicijativama u samoj RS, koje ograničavaju građanski prostor kako bi ušutkali, obeshrabrili, prijetili i na kraju kažnjavali različita politička mišljenja.

Ako se s njima nastavi, ove radnje bi mogle dovesti do de facto ako ne i de jure raspada države BiH, za što se kontinuirano zalaže predsjednik RS Milorad Dodik. Ovo bi bio scenarij s teškim posljedicama.

Cjelokupno političko okruženje je plodno tlo za prijetnje tranzicijskoj pravdi. Tu je nazadovanje u nastojanjima javnosti da se suoči s prošlošću i alarmantna razina etnonacionalističkog povijesnog revizionizma, negiranja genocida i drugih ratnih zločina kao i veličanje ratnih zločinacai. Ovi trendovi su bili usko povezani s općim nazadovanjem demokracije, poštovanjem ljudska prava i vladavina prava, koji povećavaju nepovjerenje i polarizaciju unutar društva. A predznak ovoga je stalni pad odnosa među zajednicama u Srebrenici u protekle dvije godine.

Nastavljeni su incidenti protiv povratnika. Postojao je stalan priljev prijava o nasilju ili provokacijama protiv povratničke populacije, što dodatno pothranjuje osjećaj nesigurnosti među ovom populacijom, navodi se, između ostalog, u izvještaju visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN-a.

Napad na povratnike ulazi u Kazneni zakon BiH

(Fena | Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL)

4 komentara

  • Naj veci smutljivci u BiH su upravo ovi stranci kojim ne odgovara nikakav dogovor domacih politicara. Ovaj parazit uzima mjesecno 25 tisuca eura. I neko ce nam reci da njemu ovo ne stima. Za ovaj govor u UN – u ce biti jos dodatno počašćen od bosnjackih lobija…

  • Srbi se moraju , moraju suočiti sa prošlošću za protekli rat da su započeli u Sloveniji, Hrvatskoj BiH. Sve je krenulo sa navodnom ” ugrožeenošću” zapravo iza svega je bio plan o stvaranju velike srbije. Bili su najprivelegiraniji narod u bivšoj tvorevini.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.