SBŽ: Od iduće godine više plaće liječnicima i stomatolozima

Plaće doktora medicine i stomatologije u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) u idućoj će godini biti uvećane za 24 posto, što je omogućeno kolektivnim ugovorom koji su u utorak u Travniku potpisali predstavnici Vlade SBŽ-a i Strukovnoga sindikata doktora medicine i stomatologije te županije.

Ministar zdravstva SBŽ-a Nikola Grubešić kazao je da kolektivni ugovor, koji će biti u primjeni od 1. siječnja 2018., predviđa uvećanje koeficijenata za obračun plaća, što će Zavod zdravstvenoga osiguranja (ZZO) SBŽ-a opteretiti za dodatnih 4,7 milijuna maraka. Kako je kazao Grubešić, cilj je poboljšanje materijalnoga statusa liječnika i stomatologa, te zaustavljanje njihova iseljavanja u inozemstvo.

“Vlada je svjesna trenda odlaska medicinskoga kadra i poduzimamo mjere kako bismo medicinske djelatnike zadržali u javnom zdravstvu. Povećanje plaća nije jedini uvjet koji moramo ispuniti, tako da mi radimo i na rekonstrukciji bolničkih kapaciteta i nabavci dijagnostičke opreme, dok je treći uvjet, koji treba imati u vidu, kontinuirana edukacija medicinskih djelatnika”, kazao je Grubešić.

On je podsjetio da današnji kolektivni ugovor predstavlja drugo uvećanje primanja doktora medicine i stomatologije, s obzirom na to da su im početkom ove godine, zajedno s ostalim medicinskim djelatnicima, uvećane satnice rada.

Predsjednica Strukovnoga sindikata doktora medicine i stomatologije SBŽ-a Ana Šimunović kazala je da je danas povijesni dan za liječnike i stomatologe u SBŽ-u, ne samo zbog uvećanja primanja i bolje socijalne sigurnosti nego i zbog mogućnosti da i u budućnosti samostalno pregovaraju o svom statusu.

Na upit novinara kakvi će konkretno biti iznosi plaća liječnika od iduće godine, Šimunović je navela primjer da je, do sada, plaća liječnika opće prakse bila oko 1.300 maraka, dok će u 2018. godini biti 1.670 maraka.

“Ovo znači materijalnu sigurnost doktora, a zadovoljan liječnik znači i zadovoljna pacijenta. Sigurna sam da će liječnici, ostankom na ovim prostorima, educiranjem dovesti svoja medicinska znanja i vještine do te razine da će pružiti maksimalno dobru zaštitu pacijentima”, kazala je Šimunović.

Potpisani Kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije SBŽ-a važit će godinu dana.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.