SBB ušao u novu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH – Jabuka.tv

SBB ušao u novu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH

Federacija BiH dobila je novu parlamentarnu većinu koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i savez za bolju budućnost (SBB).

Ove informacije su potvrđene u ponedjeljak na sjednici Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kako doznaje BHRT, izvanredna sjednica Zastupničkog doma bit će održana u petak, kada će zastupnici razmatrati rebalans proračuna.

Ulazak SBB-a u vlast je bio očekivan na razini Federacije BiH, posebno nakon dogovora vođa SDA i SBB-a Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića.

Izetbegović i Radončić, kako prenose mediji, susreli su se u zgradi Predsjedništva BiH, a razgovarano je o vrlo konkretnim koracima za ulazak SBBBiH u vlast.

”Stvari idu dobrim putem prema formiranju koalicije. Želja nam je da se ranije podjele riješe u korist interesa države, građana i bošnjačkog naroda”, izjavio je Izetbegović.

S Radončićeve strane, potvrdio je Izetbegović, nije bilo uvjetovanja oko ulaska u koaliciju.

”S njegove strane nema ni kadrovskih uvjetovanja, tako da on prihvata oba premijera iz SDA, i državnog Denisa Zvizdića i federalnog Fadila Novalića. Jedini zahtjev je da SBB BiH u vlast uđe u kapacitetu koji im daje izborni rezultat, što je za nas, naravno, prihvatljivo”, kazao je Izetbegović.

Da razgovori o formiranju koalicije SDA-SBB idu u dobrom smjeru potvrdio je u Radončić u izjavi nakon sastanka.

”Razgovori između dviju stranka idu u dobrom smjeru, mislim da se u javnosti pravi ambijent opće podrške, nadam se da ćemo to znati iskoristiti u najboljem interesu BiH i građana”, kazao je Radončić.

Predsjednik SBBBiH najavio je da će njegova stranka u petak podržati rebalans proračuna FBiH.

Ostaje da se vidi kako će biti raspodijeljena federalna ministarstva nakon službene objave suradnje SDA i HDZ-a BiH sa SBB-om, te hoće li stranka koju vodi Fahrudin Radončić ući u vlast i na razini države, gdje bi kadrovi ove stranke mogli zamijeniti kadrove Demokratske fronte (DF).

(Agencije | BHRT)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.