Mostar nakon sedam godina dobiva nove izbore i dogradonačelnika? – Jabuka.tv

Mostar nakon sedam godina dobiva nove izbore i dogradonačelnika?

“Dogovor čelnih ljudi HDZ BiH i SDA predviđa da se izbori u Mostaru provedu po sistemu jedan čovjek – jedan glas kao što je to u svim gradovima u BiH”, donosi Dnevni list u današnjem izdanju.

Ovaj princip već godinama zagovara HDZ BiH, jer su u Mostaru Hrvati većina i uvijek bi mogli ostvariti političku dominaciju.

Bošnjaci, a prije svega SDA, grčevito su se godinama borili protiv ovog rešenja, a bivši dužnosnici te stranke ulazili su i u sukob s OHR-om i međunarodnom zajednicom protiveći se ovakvim prijedlozima koji bi po njihovim navodima majorizirali Bošnjake.

Dio dogovora Čovića i Izetbegovića predviđa navodno da se pored gradonačelnika u Mostaru ubuduće bira i dogradonačelnik čime bi se štitila politička jednakopravnost Bošnjaka. Pored toga u tom navodnom rješenju se predviđa i to da gradonačelnik, dogradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Mostara ne smiju biti iz istog naroda.

Treća pozicija trebala bi pripasti Srbima ili možda ostalima. Ono čime je Izetbegović mislio osigurati jednakost za Bošnjake Mostara jeste to da na svakoj odluci moraju biti tri potpisa i to gradonačelnika, dogradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća.

Posljednji lokalni izbori u ovom gradu održani su 2008. godine. Mostar je do sada imao specifična izborna pravila koja je 2004. donio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown kako bi ujedinio Mostar. Tada je ugašeno šest mostarskih općina od kojih su tri bile većinski bošnjačke, a tri hrvatske i grad je formalno ujedinjen. U Gradsko vijeće Mostara biralo se maksimalno po 15 Hrvata i Bošnjaka, četvero Srba i jedan iz reda ostalih. Grad je tako dobio dobar okvir za jednakopravnost, no politički sukobi i odbijanje da se Statut provede stvarali su mnoge probleme u funkcioniranju Mostara.

Hrvati su bili nezadovoljni takvim rješenjima, jer glasovi Bošnjaka vrijede više od glasova Hrvata u Mostaru pa su hrvatski izaslanici u Domu naroda Parlamenta BiH prije pet godina pokrenuli apelaciju na Ustavnom sudu BiH koji je naložio Parlamentu BiH da promijeni dio Izbornog zakona BiH, o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara. Zbog nemogućnosti dogovora oko tih izmjena lokalni izbori 2012. u Mostaru nisu održani.

U Mostaru već treću godinu ne funkcionira Gradsko vijeće koje donosi sve ključne odluke, a jedina vlast je gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH), koji u tehničkom mandatu donosi odluke kako život u gradu ne bi stao.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.