Savjeti za zdravo i sigurno ljeto – Jabuka.tv

Savjeti za zdravo i sigurno ljeto

Iako je mjesec u kojem kalendarski počinje ljeto bio ispunjen uglavnom kišnim danima, dva mjeseca koji su pred nama ipak bi trebali donijeti puno sunčanih i vrelih dana pa su iz Instituta za sigurnost i zdravlje hrane (INZ) iz Zenice pripremili set preporuka, savjeta i instrukcija kako da ljeto koje je pred nama provedete zdravo i sigurno.

Savjeti bi vam trebali olakšati boravak vani, bili u sljedećim tjednima negdje u okolini vaših domova ili se odvažili u istraživanje nepoznatih destinacija u BiH i regiji.

Bez obzira koliko dobro podnosite ljetne vrućine, ovo godišnje doba zahtjeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti. Ovo se posebno odnosi na starije osobe, kronične bolesnike, dojenčad te malu djecu.

Visoke temperature, pojačano znojenje, opekotine, ubodi insekata i trovanje hranom samo su neke od opasnosti s kojima se suočavate tijekom ljeta.

Nekontrolirano izlaganje sunčevim zrakama, kao i nekorištenje sredstava sa zaštitnim faktorom može izazvati negativne promjene na koži, uključujući opekotine, ubrzano starenje, te u krajnjem slučaju i melanom – karcinom kože, ističu stručnjaci iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Prevencija umjesto loših posljedica

Najvažnije se pridržavati osnovnih preventivnih mjera, a to su sredstva sa zaštitnim faktorom, postupno izlaganje suncu, posebna odjeća te češće stranke, ukoliko radite ili se krećete na suncu.

Uz pomoć prehrane i promjene stila života ubrzajte metabolizam

Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva sa najvećim zaštitinim faktorom (50) koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju minimalno 30 minuta prije izlaska iz kuće, uz ponavljanje svaka dva do tri sata te nakon svakog kupanja.

Potrebno je postupno se izlagati suncu (prvi dan 15 minuta pa postupno produžavati vrijeme) uz izbjegavanje izlaganja sunčevim zrakama u razdoblju od 11:00 do 16:00 sati. Koža koja postupno i u kontinuitetu tamni može podnijeti i do deset puta više UV zraka od nepreplanule kože.

Prilikom izlaska neophodno je oblačiti laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, uz obaveznu zaštitu glave kapama ili šeširima te nositi sunčane naočale s UV zaštitnim slojem.

Osobe koje rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) se trebaju češće odmarati, skloniti u hlad te popiti najmanje jednu i pol čašu vode svakih 30 minuta. Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tekućine znojenjem, ljeti je tijelu i koži potrebna veća količina vode (najmanje dva litra dnevno, što je otprilike osam čaša).

Preporuka je unositi tekućinu polako, u malim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja će samo pojačati dehidraciju. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, naročito kod starijih osoba, koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

Ako sumnjate da je voda u kojoj se kupate čista, zbog mogućih infekcija izbjegavajte duži boravak u njoj te pripazite da ne gutate tu vodu ili ronite otvorenih očiju. Obavezno nakon kupanja u takvoj vodi istuširajte se toplom vodom i sapunom.

Loš za zdravlje: Koliko zapravo šećera smijete konzumirati u jednome danu?

Ljeti su česti ugrizi ili ubodi različitih insekata koji se mogu manifestirati crvenilom i svrbežom kože te velikim bolnim otokom. U većini slučajeva stanje se smiri i prođe nakon stavljanja hladnih obloga i umirujućih krema na mjesto otoka.

Ukoliko radite u vrtu, planirate izlet u prirodu ili provesti večer uz obalu, obavezno ponesite sprej za zaštitu od insekata. Stručnjaci INZ-a upozoravaju i napominju – tijekom cijele godine, a naročito ljeti treba paziti na čuvanje i pohranjivanje namirnica. Ljeti, zbog porasta temperature nepravilno čuvanje namirnica skraćuje vijek trajanja te bitno utječe na kvalitetu i nutritivnu vrijednost namirnica.

U toplim danima trebalo bi maksimalno pojednostaviti pripremu jela, upotrebljavati samo svježe namirnice, adekvatno ih termički obraditi i po mogućnosti svakodnevno pripremati svježe obroke. Posebnu pažnju obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog podrijetla kao što su meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi.

Osim pravilnog čuvanja hrane, termičke obrade i temeljitog pranja voća i povrća, trovanje hranom spriječit ćemo čestim pranjem ruku te pravilnom higijenom suđa i pribora za rad s hranom (naročito daske za rezanje mesa).

Preporuke stručnjaka

LJETI BIRAJTE svježe voće i povrće, nemasno meso peradi i ribu, mahunarke, žitarice, sjemenke i nemasne fermentirane mliječne proizvode (npr. jogurt, kefir). U jelovnike je poželjno uvrstiti povrtne čorbe i juhe za nadoknadu elektrolita izgubljenih znojenjem.

LJETI IZBJEGAVAJTE obilne obroke, masnu, teško probavljivu hranu, preslanu ili prezačinjenu hranu, suhomesnate proizvode i industrijske prerađevine, zaslađene i gazirane sokove, alkoholna pića i pića bogata kofeinom zbog opasnosti od dehidracije organizma.

Dinja štiti od raka, ublažava upale i pomaže pri mršavljenju

Zbog toga je potrebno povesti računa o preventivnim mjerama zaštite koje se u najkraćem mogu svesti na pravilo četiri O (Operi, Ohladi, Obradi, Odvoji). Primjenom pravila četiri O uveliko se može smanjiti rizik po zdravlje te bi ovo pravilo trebali usvojiti i praktično primjenjivati.

Pojednostavljeno, pravilo četiri O podrazumijeva operi sve namirnice koje se konzumiraju u svježem stanju, kao i ruke i pribor za jelo i pripremu, ohladi namirnice koje se neće odmah konzumirati ili gotovu hranu treba ohladiti i čuvati na temperaturu od 3-5 stupnjeva Celzijevih, termički obradi namirnice poput mesa, mesa peradi i sličnih proizvoda jer na temperaturama višim od 60 stupnjeva Celzijevih uništavate većinu bakterija te odvoji namirnice različitog higijenskog statusa (svježe meso od gotovog jela ili svježeg povrća).

Pridržavajući se navedenih savjeta vjerojatno ćete biti u prilici iskoristiti sve prednosti ljeta, eventualnog boravka na moru, rijekama i suncu bez posljedica po vaše zdravlje, priopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Brojne pozitivne strane đumbira: Čisti crijeva i pomaže otopiti masti

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.