Sattler: Ljubuški je pravi primjer svima ostalima

U službenom posjetu Gradu Ljubuškom u utorak je boravio posebni predstavnik Europske unije u BiH i voditelj izaslanstva EU u BiH Johann Sattler.

Na sastanku je razgovarano o gospodarskom razvoju, aktivnostima koje se provode uz potporu Europske unije, turističkim potencijalima te o aktualnim izazovima lokalne zajednice, navodi se u priopćenju Grada Ljubuškog.

Komentirali smo projekte koje Europska unija provodi skupa s nama na području Ljubuškog. Iskoristili smo priliku da zahvalimo na svemu onome što izaslanstvo Europske unije čini za Bosnu i Hercegovinu. Mi smo opredijeljeni da što prije uđemo u Europsku uniju, da naši stanovnici osjete sve benefite ulaskom u veliku zajednicu naroda i država, rekao je gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

Sattler i Buhač o korupciji i europskom putu BiH

Naglasio je da financijska potpora Europske unije lokalnim zajednicama kroz provedbu različitih projekata uvelike pomaže sredinama u razvoju.

Vrlo konkretno smo prikazali projekte koje Grad Ljubuški radi od gospodarstva do demografije i koliko su nam fondovi EU pomogli da uložimo značajna financijska sredstva od obnove tvrđave do Arheo centra i mnogih drugih projekata. Na taj način nam je ostalo puno više izvornih sredstava koje smo iskoristili da smanjimo cijene vrtića, damo stipendije svim studentima, pomoć mladim obiteljima oko prve nekretnine itd., pojasnio je gradonačelnik Markotić.

Veleposlanik Sattler posebno je istaknuo zadivljenost prirodom i kulturno-povijesnom baštinom te pohvalio demografske mjere koje se provode u Ljubuškom.

Ljubuški je blagoslovljen prirodnim ljepotama, od prekrasnog Trebižata, vodopada Kravice i Koćuše, tvrđave, ali tu je i pitanje na koji je način je sve to iskorišteno, a ja vjerujem da Ljubuški pokazuje pravi put i pravi je primjer svima ostalima. Iznad svega sam zahvalan lokalnoj samoupravi koja nije zaboravila onaj aspekt socijalne kohezije gdje se osigurava potpora za obitelji, majke, djecu… a potvrda toga je došla kroz mnogo bolje demografske pokazatelje u Ljubuškom nego za mnoga druga mjesta u BiH, kazao je Sattler.

Sattler u Širokom Brijegu: Uspjeli ste postati jedna od najrazvijenijih županija

On se osvrnuo i na napredak BiH na putu u Europsku uniju kazavši kako je BiH napravila važan iskorak odlukom Europskog vijeća o otvaranju pregovora te pri tome upozorio kako uz to dolazi i jako puno posla koji je potrebno uraditi i to ne samo na državnoj razini nego i na nižim razinama vlasti.

Koristim priliku da pozovem i županijske vlasti da finaliziraju sva ona pitanja o kojima smo razgovarali prilikom mog prošlog posjeta, uključujući Zakon o slobodi okupljanja i uspostavljanje Ureda za borbu protiv korupcije. Nadam se kad krajem svibnja ponovno dođem u Ljubuški kako bih nazočio Ljubuškom Outdoor Festivalu, da ćemo zajedno moći obilježiti otvaranje tog ureda, poručio je voditelj Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler.

Sattler kritizirao Schmidtovo nametanje, ali traži da se poštuje

Tijekom boravka u Ljubuškom, Sattler je sa suradnicima posjetio Franjevački samostan na Humcu i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini te Posjetiteljski i Arheo centar na Gračinama.

Veleposlanika Sattlera u zgradi Gradske uprave primili su gradonačelnik Vedran Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, a radnom sastanku nazočili su dopremijer FBiH i federalni ministar financija Toni Kraljević, ministar unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke Mladen Bebek i ravnatelj JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke – HERAG Radoslav Luburić.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Njega nebriga ni lipota, ni radanje dice, niti gospodarstvo, niti korupcija. Zasto varate Hrvatski puk sa krimonalnim organizacijom EU sa sijedistem u Briselu?. Agende 2030, 2050 je njegova briga, democid, siromastvo, digitalno ropstvo, cipljenje otrovom, oduzimanje imanha, zemljistva i njiva, kukci itd..

  • sta bola ljubuski ima…
    feal im široki dao u miraz
    narod bolje živi jer su milione dali za kulu
    arheo park ko krapina bgi
    tuga

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.