Šarović: Ne razmatramo kontramjere, ali Kosovo treba ukinuti ovakve carine prema BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je nakon sjednice Vijeća ministara BiH u Sarajevu kako BiH neće uvesti kontramjere Prištini zbog uvođenja 100-postotnih carina na bh. proizvode.

Ali isto tako da Vijeće ministara od Kosova traži ukidanje tih diskriminacijskih mjera, prenosi Klix.ba.

Vijeće ministara usvojilo je dva zaključka. Prvi se odnosi na odluku kosovske strane koja je u suprotnosti sa CEFTA-om i tražimo od Kosova da ove diskriminacijske mjere odmah stavi izvan snage. Također, VM je zatražilo od Europske komisije da se uključi u ovaj problem koji prijeti poremećivanju zone slobodne trgovine CEFTA i da od Prištine zatraži ukidanje ovih mjera, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

On je istaknuo da je povjerenik EU za proširenje i vanjsku politiku Johannes Hahn zatražio ukidanje kosovskih mjera. Šarović smatra da BiH nijednim ekonomskim potezom nije izazvala ovakvu reakciju Kosova i da BiH uopće nije obaviještena niti konzultirana tijekom donošenja odluke Prištine.

Vidljivo je da mimo ekonomskih mjera postoje i neekonosmki razlozi, a to je jasno iz kosovskog obrazloženja. BiH ne razmatra kontramjere jer želimo dati priliku kosovskoj strani i Europskoj komisiji da slučaj riješi na drugi način, kazao je Šarović.

On je naglasio da je kosovski potez “najteže kršenje sporazuma CEFTA u posljednjih 12 godina”.

CEFTA je sada apsolutno uzdrmana i postavlja se pitanje statusa tog sporazuma. On bi mogao doći u pitanje ako se ovo ne razriješi, zaključio je Šarović.

Podsjetimo, Vlada Kosova uvela je novu carinu od 100 % na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a u cilju, kako se tvrdi, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.