Šarović: Domaću proizvodnju treba zaštititi poticajima i ukidanjem nameta

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istaknuo je kako se domaća proizvodnja najbolje štiti poticajima i razvijanjem širokoga spektra podrške, te ukidanjem brojnih nameta.

Šarović smatra kako u ovom trenutku nije moguć dogovor na svim razinama u BiH o zaštiti domaće proizvodnje jer postoji dosta nerazumijevanja na svim razinama i u svim strukturama društva.

Zaštita domaće proizvodnje se ne uvodi na granici, i tu je osnovno nerazumijevanje, rekao je Šarović za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, zaštita se uvodi podrškom domaćoj proizvodnji putem poticajnih mjera, razvijanjem širokog spektra podrške kroz proračune entiteta i lokalnih zajednica, uvođenjem kategorije plavog dizela, podrškom sustava za navodnjavanje, za iskorjenjivanje bolesti, privlačenjem investicija, osiguranjem projekata, nabavkom mehanizacije.

To je suština zaštite domaće proizvodnje kako bi ona bila konkurentnija i kako bi mogla izaći na europsko i druga tržišta, dodao je Šarović.

On je naglasio kako se domaćoj proizvodnji može pomoći modernim zakonodavstvom, rasterećenjem obaveza davanja, smanjenjem njihovog udjela u različitim necarinskim porezima i drugim davanjima koje se plaćaju.

Moramo podignuti standard do te razine da to zadovoljava europske standarde, a da na taj način spriječimo uvoz u BiH nekvalitetnih proizvoda koji štete domaćoj proizvodnji, rekao je Šarović.

Govoreći o tržištima na kojim BiH može ostvariti dobre rezultate, Šarović je rekao da se radi na razvoju trgovine sa Kinom.

Sporazum o veterinarstvu i zdravlju životinja potpisan je i bar neki poljoprivrednici će moći izvoziti na to tržište. Izašli smo i na tržište Libanona, a očekujemo da ćemo dobiti ‘zeleno svjetlo’ iz Rusije za izvoz hrane životinjskog podrijetla jer zasad izvozimo samo voće i povrće, te lijekove, navodi Šarović, prenosi Fokus.ba.

Odgovarajući na pitanje zašto ništa nije uradio na uvođenju zaštitnih mjera, Šarović je rekao kako se za to mora imati argumentacija i da je riječ o sprovođenju postupka koji prilično dugo traje.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.