Sapporo nakon potresa odustao od kandidature za ZOI 2026.

Japanski grad Sapporo odustao je od kandidature za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2026. godine nakon nedavnog potresa koji je pogodio grad i okolicu.

U potresu koji se dogodio 68 km jugoistočno od Sapporoa, glavnog grada Hokkaida, poginule su 44 osobe, dok je 660 ozlijeđeno. Potres je izazvao i odrone, te oštetio ceste i domove u Sapporu, gradu od 1,9 milijuna stanovnika. Zbog potresa nestalo je struje u 2,9 milijuna domova na Hokkaidu, a u prekidu su bile i telefonske veze i televizijski signal u Sapporu.

Gradske vlasti su objavile kako se Sapporo povlači iz kandidature za ZOI 2026. godine kako bi sva sredstva usmjerio na izgradnju uništene infrastrukture, ali su poručili kako će se ponovo kandidirati za ZOI četiri godine kasnije.

Sapporo, koji je bio domaćin ZOI 1972. godine, bio je jedan od devet gradova koji su pokazali interes za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2026. godine.

Pojedinačne kandidature istaknuli su Calgary, Graz, Stockholm, Sion i Erzurum, dok su zajedničku kandidaturu najavili Cortina d’Ampezzo, Milan i Torino.

Kandidati imaju rok do listopada do kada moraju predati i službenu kandidaturu, a MOO će domaćina ZOI 2026. izabrati u rujnu iduće godine.

Iduće ZOI održat će se 2022. u Pekingu.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.