Samsung ponovno bolji od Applea

Globalno tržište pametnih telefona nastavilo je svoj oporavak i tijekom Q1 2021. godine.

Zahvaljujući tome i Samsung je ponovo postao proizvođač broj jedan po broju isporučenih telefona tijekom prvog kvartala ove godine. Time je dojučerašnji prvak – Apple, pao na drugo mjesto.

Prvi, drugi i treći

Samsung je prvo mjesto na ljestvici 10 najvećih proizvođača pametnih telefona zaslužio isporukom 76,1 milijuna telefona tijekom Q1 2021 dok je Apple u istom razdoblju isporučio dvadesetak milijuna telefona manje (56,4 milijuna) zbog čega je kako smo već naveli pao na drugo mjesto navedene ljestvice.

Na trećem mjestu i dalje se nalazi Xiaomi sa 49,5 milijuna isporučenih telefona.

Ostali

Na četvrtom, petom i šestu mjestu nema promjena – i dalje ih drže vivo, Oppo i Huawei. Vivo je ovaj kvartal povećao broj isporuka na 38,2 milijuna, a Oppo na 37,8 milijuna.

Iz razumljivih razloga Huawei je isporučio osjetno manje telefona u Q1 2021. (14,7 milijuna) nego u Q4 2020. godine kada je broj isporuka iznosio 32 milijuna. Na godišnjoj razini pad je i veći – čak 70%.

Motorola i Realme su ovog puta međusobno zamijenili mjesta na ljestvici – Motorola je isporukom 12,6 milijuna telefona zasjela na sedmo, a Realme isporukom 11,4 milijuna telefona pao na osmo mjesto ljestvice. Tijekom prošlog kvartala situacija je bila obrnuta.

LG pred ispadanjem iz top 10

LG se polako oprašta od ljestvice – trenutno je na desetom, zadnjem, mjestu ljestvice. Razlog tomu je manji broj isporučenih telefona u odnosu na Q4 2020., što je ujedno i posljedica manjeg interesa kupaca za njihove telefone budući su nedavno objavili da odustaju od daljnje proizvodnje istih.

Na deveto mjesto ubacio se Tecno kojeg do sada nismo imali prilike vidjeti na ovom popisu. Deveto mjesto je zaslužio isporukom 8,2 milijuna telefona, odnosno isporukom dva milijuna telefona više u odnonu na LG (6,2 milijuna).

I dok je Huawei na godišnjoj razini zabilježio najveći pad, najvećim rastom na godišnjoj razini mogu se pohvaliti Tecno i Motorola koji su svoje isporuke povećali za 133,4%, odnosno 128,1%, piše Bug.hr.

Od poznatijih igrača najveći rast isporuka na godišnjoj bazi je imao Vivo (95,9%) dok su Samsung (29,2%), Apple (46,5%) i Xiaomi (78,3%) zabilježili nešto manji rast u razdoblju Q1 2020. – Q1 2021.

U Q1 2021. ukupno je isporučeno 353 milijuna pametnih telefona, što je povećanje za 28,1% na godišnjoj razini.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.