Samsung na svoje televizore uvodi novi HDR format

Samsung je najveći svjetski proizvođač televizora, a ono što ga izdvaja od ostatka konkurencije jest činjenica da Samsungovi modeli ne podržavaju HDR, Dolby Vision i (nadolazeći) Hybrid Log Gamma (HGL) formate, piše Hifimedia.hr.

Međutim, u Samsungu su odlučili poduzeti nešto u vezi ovog pitanja, a to nešto je predstavljanje – uz suradnju s Amazon Videom – novog konkurentskog formata koji će nositi ime HDR10+.

U službenoj objavi Samsunga i Amazona stoji kako HDR10+ predstavlja ozbiljno unaprjeđenje koje se oslanja na dinamične metapodatke u “isporučivanju kvalitetnijeg kontrasta i reprodukcije boja na različitim modelima televizora.“

“Kao unaprjeđena HDR10 tehnologija, HDR10+ korisnicima donosi jedinstveno HDR iskustvo gledanja koje uključuje življu sliku, bolji kontrast i precizniju reprodukciju boja, što sve skupa HDR zapis čini vjernijim stvarnosti”, rekao je ovim povodom Kyoungwon Lim, potpredsjednik vizualnog odjela u Samsungu. “Uzbuđeni smo zbog suradnje s vrhunskim industrijskim igračem kao što je Amazon Video, a zahvaljujući toj suradnji korisnicima ćemo isporučiti uzbudljiviji HDR sadržaj na našim UHD modelima za 2017. godinu, kao i na QLED seriji televizora”, dodao je.

Glavna razlika između dva formata trebala bi biti u tome što će HDR10+ imati potencijal podešavanja nivoa svjetlina u svakoj pojedinoj sceni ili čak u svakoj pojedinoj sličici, zahvaljujući korištenju “dinamičnih metapodataka”. S druge strane, HDR10 oslanja se na “statične metapodatke” koji se ne mijenjaju od scene do scene i stoga nije u stanju na osnovu konkretne scene maksimizirati kvalitetu slike.

Oduševljenje novim zajedničkim projektom ne skrivaju ni u Amazonu. “Drago nam je što ćemo u suradnji sa Samsungom korisnicima donijeti bogatije iskustvo gledanja na različitim platformama”, kaže Greg Hart, potpredsjednik Amazon Video Worldwidea. “Amazon je uvijek posvećen inovaciji za dobrobit svojih korisnika. Stoga smo uzbuđeni što ćemo postati prvi streaming servis koji će kasnije ove godine u suradnji sa Samsungom učinit HDR10 dostupnim na Prime Videu.”

Svi Samsungovi UHD televizori za 2017. godinu posjedovat će podršku za HDR10+, a kompanija će, također, do kraja godine objaviti i firmware ažuriranje koje će podrškom za novi format obogatiti i UHD televizore koji su na tržište pušteni tijekom 2016. godine.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.