Samoanci gube jedan dan zbog promjene vremenske zone!

Stanovnici Samoe preskočit će cijeli jedan dan, petak, jer se ta zemlja odlučila vratiti na svoju originalnu vremensku zonu – na zapadnu stranu Međunarodne datumske granice.

Zamjena će se dogoditi točno u ponoć, u četvrtak, 29. prosinca. Kad se stanovnici Samoe probude slijedećeg jutra, bit će subota, 31. prosinca, a ne petak 30. prosinca, piše crometeo.hr.

Dok će Samoa promijeniti svoju vremensku zonu, Američka Samoa će ostati na istočnoj strani Međunarodne datumske granice. Nakon četvrtka, osoba u Samoi bi mogla slaviti svoj rođendan u Samoi, zatim otputovati 150-ak kilometara dalje u Američku Samou i proslaviti svoj rođendan još jedan put. Dok ovo zvuči kao šala, gospodarstvo Samoe je glavni uzrok ove promjene.

Vođe u Samoi su se odlučile na promjenu u svibnju prošle godine. Cilj ove promjene je poboljšati njihove trgovinske sate sa Australijom, Kinom i Novim Zelandom. Po sadašnjoj vremenskoj zoni, koja je bazirana na GMT-u, Samoa je otprilike 18 sati iza Kine, 21 sat iza Australije i 23 sata iza Novog Zelanda.

Samoanska djelatnost je gubila približno cijeli dan trgovanja sa svojim najvećim trgovinskim partnerima otkako su 1892. godine zamjenili zone zbog unaprjeđenja trgovine sa Europom i SAD-om, javlja crometeo.hr.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.