Samo su odmorni puni elana

Dobar san jedan je od glavnih preduvjeta za kvalitetan život. Da biste bili spremni za svakodnevne obaveze, potrebno je biti odmoran.

Puni kapacitet

Evo koliko sati sna je neophodno kako bi se srce funkcioniralo svojim punim kapacitetom. Tinejdžerima je primjerice, potrebno između osam i deset sati, ali ništa im neće biti ako odspavaju sat duže ili kraće, navodi Avaz.

Konstantna uporaba mobilnih telefona i interneta može smanjiti sposobnost tijela da utone u kvalitetan i dobar san, zato je važno da sve električne uređaje u sobi isključite sat prije spavanja. U ovom razdoblju djevojke uče, društveno su aktivne, što utječe na san. Znanstveno je dokazano kako je puno bolje ranije otići na spavanje nego učiti do kasno u noć, iako je netko noćna ptica.

Osobama između 18 i 25 godina potrebno je sedam do devet sati sna. Istraživanje provedeno u Australiji pokazalo je da 70 % osoba misli kako su njihovo raspoloženje i svakodnevne aktivnosti povezani s nedostatkom sna.

Osobe koje studiraju ili rade, uzrasta od 18 do 25 godina, trebale bi spavati sedam do devet sati. Ne preporučuje se izlaganje jakom svjetlu i vođenje ozbiljnih razgovora prije odlaska u krevet. Isto tako, trebali biste smanjiti količinu kofeina nakon ručka, jer kava satima ostaje u našem organizmu.

Česte prehlade

Žene između 25 i 50 godina trebaju spavati između sedam i devet sati. Stručnjaci upozoravaju da, bez obzira na poslove i obaveze koje nose djeca, majke moraju pronaći način za kvalitetan san. U suprotnom, mogu naštetiti svom zdravlju, dobiti na težini, kardiovaskularne probleme i česte prehlade.

Nakon menopauze

Žene starije od 50 godina mogu ostati zdrave i odmorne sa sedam ili osam sati sna. Manjak sna može izazvati brojne probleme. Istraživanja su pokazala da je kronična neispavanost usko povezana s depresijom, promjenama na koži ili bilo kojim kožnim problemom, jer se koža regenerira upravo tijekom sna.

Pune baterije

San ima važnu ulogu za mentalno i tjelesno zdravlje. Spavanjem pružate tijelu prijeko potreban odmor, a vaš mozak “puni baterije” nakon napornog dana.

Stariji

Iako starije osobe imaju lakši san nego kad su bile mlađe, ne znači da zbog te činjenice trebaju spavati manje. Naprotiv, klinika “Mayo” tvrdi da odrasli koji se pridržavaju pravila od sedam sati spavanja imaju nižu stopu smrtnosti od onih koji spavaju mnogo više ili mnogo manje.

Pripremite se

Desetak minuta prije spavanja pokušajte lagane joga pokrete, koji će pomoći tijelu da se opusti. U suštini, dovoljno je leći na leđa i da noge podignete uza zid. Ne samo da na taj način poboljšavate cirkulaciju nego signalizirate parasimpatetičkom živčanom sustavu da se odmara. Kada vaše tijelo uđe u mirno stanje, bolje ćete se odmoriti.

Rituali

Hlađenje tijela i pripremanje uma i tijela za spavanje je ključno, a kako ćete to uraditi je vaš izbor. Možete se okupati, upaliti mirisne svjećice, popiti biljni čaj, čitati knjigu… Što god da izaberete za opuštanje, budite prisutni u tom trenutku opuštanja i znajte da ste zaslužili to vrijeme.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.