Samo jedan poziv iz Moskve može zapaliti ratni požar u BiH

Mehmedović kaže kako je jasno da velikosrpske i četničke policijsko-obavještajne strukture imaju u svojim rukama u ovom trenutku kompletan sugurnosni mehanizam u BiH.

Jučerašnji napad na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića na obilježavanju 20 godina genocida koji je počinila Vojska Republike Srpske,  Policija RS-a, uz znanje i odobravanje Srbije, još jedan je dokaz da sigurnosnim sustavom i situacijom u BiH upravljaju velikosrpske i četničke policijsko-obavještajne strukture, kazao je zastupnik i član povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović.

Po njegovim riječima, jučer je pred očima javnosti i cijelog svijeta demonstrirana snaga tih struktura, kao i njihova spremnost do kojih granica mogu ići.

– Zahvaljujući policijskim strukturama RS-a i Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA), kojima upravljaju kadrovi koji nikada nisu prestali provoditi velikosrpsku politiku, temeljenu na genocidu, skup dostojanstva i boli žrtava genocida, kojima su se došli pokloniti najveći svjetski i europski državnici, pretvoren je u jednom trenutku u svoju suprotnost, rekao je Mehmedović.

Ovo je, ističe, ujedno i trenutno najveća sigurnosna opasnost po slobodu i demokratske tekovine u Europi, tim više jer ove strukture upravljaju sigurnosnim sustavom jedne europske države. Dodamo li ovome još 30.000 naoružanih četnika koji baštine i provode, fašističku ideologiju “Ravnogorskog četničkog pokreta” iz Drugog svjetskog rata koji je bio na strani nacističke Njemačke i fašističke Italije, ozbiljnost prijetnji ovih struktura po sigurnost u Europi još je veća.

On je mišljenja kako je jasno da ove strukture imaju u svojim rukama u ovom trenutku kompletan sugurnosni mehanizam u BiH i da na samo jedan poziv iz Moskve mogu zapaliti ratni požar jednostavnije i opasnije nego ruski separatisti u Ukrajini.
Upozorio je kako je krajnje vrijeme da se ovom pitanju posveti ozbiljna pažnja.

Naglasio je kako je od ogromnog značaja da se, zarad očuvanja mira, slobode i tekovina demokracije u cijeloj Europi, u političkoj eliminaciji i onesposobljavanju velikosrpskih sigurnosnih struktura u BiH, i njihovom privođenju pravdi, uključe predstavnici međunarodne zajednice i države predvodnice demokracije u Europi i svijetu kao što su SAD, Velika Britanija, Njemačka i Francuska, ali i bh. patriotski orijentirani političari, kao i organi gonjenja i Tužiteljstvo BiH.

– Inače, na žalost, sve je moguće, pa čak i novi “ukrajinski scenarij” u ovom dijelu Europe, nakon onoga što se dogodilo jučer u Memorijalnom centru u Potočarima na obilježavanju 20 godina genocida na Bošnjacima Istočne Bosne. Propusti koje su jučer napravile sigurnosne službe nisu slučajni, već jasno planirani kako bi se postigao cilj…od krivca napraviti žrtvu, a fokus domaće i, osobito svjetske javnosti, s obilježavanja 20 godina genocida, prebaciti na planski insceniran napad na Vučića, rekao je Mehmedović.

On smatra kako izjava ministra MUP-a RS-a potvrđuje problematičnost sigurnosnog sustava u BiH.

– Poslati naoružane i nepoznate ljude u masu koju je lako okrenuti u željenom pravcu, provesti sigurnosno rizičnu osobu kroz kordon mase, ne obavijestiti zadužene za sigurnost osoblja koje se osigurava, jeste podrivanje sigurnosnog sustava BiH i riskianje sigurnosti prisutnih na jučerašnjem skupu podgrijanom emocijama, kazao je.

Ipak se, kako je istaknuo, očekuje akcija od ministra sigurnosti i Vijeća ministara BiH te da odgovorni moraju biti smijenjeni i, na temelju propusta, otklonjeni uočeni nedostaci u osiguravanju ovog skupa.

Posljedice su, smatra, mogle biti katastrofalne po BiH, jer se prethodno vodila snažna kampanja i diplomatska ofanziva za i protiv podrške Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, tako da su svi predstavnici zemalja koje su bile na strani istine o genocidu u Srebrenici, bili izloženi sigurnosnom riziku.

Zaključio je kako je samo razum i poziv Reisu-l-uleme očuvao dostojanstvo skupa i spriječio eskalaciju problema. Osudio je ponašanje Vučića u prethodnim danima i svih odgovornih za sigurnosne propuste, kao i zlouporabu “ovog veličanstvenog skupa u politikantske svrhe od strane centara moći iz Srbije te dovođenje BiH na rub sukoba i u kontekst odnosa velikih sila”.

(www.dnevnik.ba)


7 komentara

 • Sve odlicno receno.veliko srpska politika ima jak utjecaj i u hrvackoj i bih.pobjedom kolinde u hrvackoj stvari su se pocele mjenjati.pola hrvacke vlade su srbi.pa to nije normalno.udba jos uvjek radi ali u spomoc boga doce im kraj.da se jednom vise oslobodimo i pocmemo zivit normalno

  • Dok je ovakvih nepismenih glasača kojima su srbi krivi što nas naši političari pljačkaju političarima će biti dobro a nama loše.

 • sve je to u redu,ali da islamski fundamentalist Šemsudin bilo koga proziva to ne pije vode.
  Ko što je Vučić četnik, tako je Šemsudin vehabija,i tu završava svaka priča,jer islam je nazadan i neprihvatljiv!

  • Ista govna Mehmedović i Vučić ,zabavno je gledat kad se govna gonjaju ,jedni poturice a druge turci iznapravljali smeće četničko i balijsko…

 • zanima me koji klipan je pravio sigurnosnu prosudbu prije skupa u Potočarima.

  taj isti klipan bi procjenio da nije zdravo da vučić dolazi.

  znači njegov dolazak je čista provokacija

  može biti sretan da nije nabijen na kolac

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.