Samo Hrvati iz BiH sigurni da neće izgubiti ni hrvatsko ni bh. državljanstvo | Jabuka.tv

Samo Hrvati iz BiH sigurni da neće izgubiti ni hrvatsko ni bh. državljanstvo

Državljanin BiH koji nije Hrvat ili nije bračni partner hrvatskog državljanina ne može zadržati državljanstvo BiH ukoliko želi postati državljanin Hrvatske, unatoč tome što dvije države imaju ugovor koji bi trebao regulirati pitanje dvojnog državljanstva.

Naime, kako nam je nakon nekoliko pokušaja dobivanja odgovora objašnjeno iz Konzularnog odjela Veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu, samo Hrvati u BiH mogu biti sigurni kako će moći zadržati državljanstvo BiH ukoliko dobiju i hrvatsko državljanstvo, pišu Nezavisne novine.

U Konzularnom odjelu su objasnili da je zakon u Hrvatskoj takav da bilo koja osoba koja želi uzeti hrvatsko državljanstvo mora priložiti dokaz o otpustu iz stranog državljanstva.

Temeljem članka 8 Zakona o hrvatskom državljanstvu, stranac može steći pri rođenju hrvatsko državljanstvo ako zadovoljava ovim pretpostavkama: navršio je 18 godina i nije mu oduzeta poslovna sposobnost, da ima otpust iz stranog državljanstva, da živi u Republici Hrvatskoj s prijavljenim boravkom osam godina neprekidno prije podnošenja zahtjeva i da ima status stranca na stalnom boravku u Republici Hrvatskoj, da poznaje hrvatski jezik, latinično pismo, hrvatsku kulturu i društveno uređenje i da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj, objasnili su oni.

Dodali su i to da osobe rođene na području Republike Hrvatske i imaju stalni boravak u Republici Hrvatskoj mogu pri rođenju steći hrvatsko državljanstvo, ali samo ukoliko prilože otpust iz stranog državljanstva.

Stranac koji na privilegirani način (brak, hrvatski iseljenici i pripadnici hrvatskog naroda) stječe hrvatsko državljanstvo ne mora priložiti otpust iz stranog državljanstva, što znači da stjecanjem hrvatskog državljanstva zadržava i strano, te postaje dvojni državljanin. U članku 2 Ugovora između Republike Hrvatske i BiH o dvojnom državljanstvu, državljanin BiH koji posjeduje ili je stekao državljanstvo Republike Hrvatske na način i u postupku koji je utvrđen propisima Republike Hrvatske, neće izgubiti državljanstvo BiH, navedeno je.

Ovo, praktično znači da samo Hrvati i njihovi bračni partneri mogu zadržati državljanstvo BiH.

S obzirom na to da ugovor o dvojnom državljanstvu predviđa da se državljani Hrvatske ne moraju odreći hrvatskog državljanstva kada žele steći bh. državljanstvo, proizlazi kako građani Hrvatske i BiH nemaju jednaka prava koja proistječu iz ovog ugovora, navode Nezavisne novine.

Dvojno državljanstvo sa Hrvatskom nije legalno?

Moguće je da je upravo to razlog zbog kojeg je iz RS-a u odgovoru na 496. pitanje iz poglavlja o političkim kriterijima upitnika EU odgovoreno kako Hrvatska i BiH zapravo nemaju sporazum o dvojnom državljanstvu, nakon čega je nastupila konfuzija u vezi s ovim pitanjem.

Iz Zavoda Vlade RS-a za odnose s javnošću ni nakon osam dana nema odogovora na pitanje tko je poslao u upitnik EU-a da Hrvatska i BiH nemaju sporazum o državljanstvu.

Podsjećanja radi, iz Direkcije za europske integracije BiH su rekli kako se očekuje sastanak radne skupine koja bi usuglasila odgovor na 496. pitanje, na način da se ovo pitanje do kraja razjasni, međutim nije jasno kada će se to dogoditi, niti koja formulacija će na kraju biti primijenjena.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

 • Kad bi došlo do toga, naravno, mi bi birali koje ce mo uzet. Hvala bogu svi bi uzeli putovnicu sa EU predznakom. Logično. A onda nam niko vise nemozeboduzet prava na ono što jesmo, moženo bit i jesmo Hrvati u BiH, Hvala Bogu da je tako. U Hrvatskoj su sile zla i masonizma počele sve uspješne ljude da progono. Mamića je došao u našu dragu BiH, dok je todorić mora tražit spas kod izdajica Engleza

 • Tako treba ,oni koji nisu Hrvati da izgube hrvatsko državljanstvo jer nisu ni rođenjem,porijeklom Hrvati a mnogo više muslimana i Srba iz BiH je tijekom rata dobilo olako hrvatsko državljanstvo i ima ih više nego Hrvata iz BiH.
  I treba tome stati u kraj .Dok Hrvati iz BiH i Hrvatske iseljavaju jer nemaju posla u Hrvatskoj Halid,Tarik Merlin,Enes Hađžifejzović….!! i mnogi mnogi drugi zgrću milijune u Hrvatskoj i kupuju nekretnine po moru i Zagrebu a nisu ni rođenjem ni porijeklom Hrvati.
  A ovo što gore u tekstu piše da ako Hrvatima ostane dvojno državljanstvo da da muslimani i Srbi nemaju ista prava u Hrvatskoj!??????Pa ovi što to pišu i misle nek se upitaju šta oni imaju sa Hrvatskom ŠTA.Ništa.Isto kao da Hrvati iz BiH traže državljanstvo Srbije ili Turske ne daj Bože ,nitko od Hrvata to ne bi tražio a ne bi ni dobio ako nema uvjeta za državljanstvo!
  Nema smisla da se naseljavaju u Hrvatsku Srbi i muslimani a Hrvati iseljavaju jer nemaju posla i zato treba im tražiti otpust iz BiH državljanstva jer oni nisu Hrvati nek se odreknu svog državljanstva i onda ih treba odbiti imamo mi svojih problema i nezaposlenosti.
  A ne ,oni bi zadržali svoje državljanstvo i uzeli hrvatsko kad im se do sad olako davalo a ni po čemu nemaju prava da budu hrvatski državljani i treba ih brisati u Hrvatskoj jer su strani državljani.

  • Ja samo zelim da se Bosanskim katolicima koji imaju hrvatski pasoš oduzme Bosansko državljanstvo ker ne pripadaju ovdje! Molim vas idite iz naše domovine BiH!

   • bas tako BH katolici ili tkz.Hrvati bi da sjede na dvije stolice u isto vrijeme,donijeti zakon kao u Njemackoj pa nek se odrede,svakako ih vecina ne vole BiH.

    • To se trebaju odrediti Srbi i muslimani jer na vašu žalost
     HRVATI SU EU GRAĐANI što vi niste.I okanite se spletkarenja i Hrvata ,ne možete i ne smijete imati hrvatsko državljanstvo jer niste Hrvati ni po čemu.I brate čuvajte svoje državljanstvo neki su ga tek dobili.

 • Re po čemu je BiH tvoja domovina a nije moja kao Hrvata,haha šta provali i ostade živ.Takvim ko ti treba treba oduzeti hrvatsko ali i bosansko državljanstvo.

 • Kakav je ovo naslov!?
  I kako uopće nekom pada na pamet da se kaže da su Hrvati iz BiH sigurni da neće izgubiti hrvatsko državljanstvo!?????????????
  Radije se upitate kako i zašto su Srbi i muslimani uopće mogli podnijeti zahtjev i na osnovu čega su mogli dobiti hrvatsko državljanstvo a nisu ni rođenjem ni porijeklom Hrvati?
  Nego hoćete preko Hrvatske da postanete EU građani jer ni jedna druga država u Eu vam ne da državljantvo jer ne ispunjava te uvjete za državljanstvo bilo koje države isto kao i Hrvatske.
  A za nas Hrvate se vi ne sekirajte .
  A vi odite u Srbiju i Tursku možda vam oni daju državljanstvo.

 • Srbima svaka čast, srbi postoje oduvjek kao nacija, bošnjake kao naciju je izmislio najveći zločinac tito. Bošnjaci bi se jebli da im ne uđe, e NEMORE VIŠE NEMA VAŠEG tite.

  Z A D O M S P R E M N I
  P O Z D R A V S V I M. H R V A T I M
  M A. G D J E. B I L I

Komentiraj: