Lasić: Komšićev stav je sulud kao i Milošovićev i može dovesti do raspada BiH – Jabuka.tv

Lasić: Komšićev stav je sulud kao i Milošovićev i može dovesti do raspada BiH

Zahtjev za poništenjem temeljnog ustavnog načela na kojemu počiva poslijeratna i postdayonska BiH, to jest dokidanje načela konstitutivnost tri bh. autohtona naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, jednako je sulud kao i onaj Miloševićev, a mogao bi proizvesti i sličan učinak, to jest disoluciju BiH, smatra profesor Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić.

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić i kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ponovno izaziva buru na, ionako uzburkanom i predizbornom kampanjom opterećenom, “političkom bh. moru”. Ovaj put tvrdnjom da treba odbaciti koncept konstitutivnosti i graditi europsku građansku državu BiH, čime se izravno dovodi u pitanje i odbacuje i postojeće ustavno uređenje i dovodi u pitanje Daytonski sporazum, piše Dnevni list.

Prema mišljenju analitičara, ovakva politička avantura demokratske većine bila bi pogubna za najmalobrojniji, konstitutivni narod u BiH, Hrvate. Za one koji ne dijele njegov stav, Komšić kaže:

Neka se svi oni koji se tome protive ne pitaju stoji li iza svega neka skrivena namjera. Nema nikakvih skrivenih namjera. Ultimativni cilj građanske ljevice mora biti europska građanska država i vladavina demokratske većine.

Po Komšiću je konstitutivnost diskriminirajuća

Evidentno je da BiH u procesu pridruživanja Europskoj uniji mora odbaciti prevladani koncept konstitutivnosti naroda i snažnije se angažirati na uspostavi građanskog i demokratskog principa jedan čovjek jedan glas, kazao je predsjednik DF-a Željko Komšić.

Komšić smatra da presude Europskog suda za ljudska prava nedvosmisleno govore da one uopće ne mogu biti primijenjene, a da se prethodno ne odbaci diskriminirajući koncept, po njemu takozvane, konstitutivnosti naroda, na kojeg se, što eksplicitno piše u presudama Europskog suda za ljudska prava, moralo pristati uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja.

Predsjednik DF-a drži da, ukoliko BiH želi biti suvremeno, europsko društvo, mora odbaciti princip etničkog predstavljanja te sukladno integracijama u europski pravno, politički okvir, raditi na izgradnji građanske države i građanskog pravnog poretka.

Konstitutivnost naroda bi imala i danas smisla kada bi i danas vrijedila formula ZAVNOBIH-a da BiH nije ni bošnjačka ni srpska ni hrvatska, nego i bošnjačka i srpska i hrvatska. Svima je jasno da je ta formula grubo derogirana i da se nastoje formirati etničke izborne jedinice što je u suprotnosti sa europskim građanskim društvom i civilizacijskim vrijednostima, smatra Komšić.

Ipak, i on sam kritizira i građanske opcije koje u institucijama EU-a nisu postavile ovo pitanje.

Komšićev stav sulud kao i Miloševićev i može dovesti do disolucije

Prof. dr. Mile Lasić, stručnjak na polju europskih integracija, Komšićev istup ocijenio je kao maloumnu repliku političara malog kapaciteta, kojom se, smatra on, otkriva kako nisu ništa naučili iz prošlosti, posebice iz istovjetnog i nesretnog velikosrpskog zahtjeva, kojim se tražila suspenzija Ustava SFRJ iz 1974. godine.

Uzaludno je komentirati izjave i pristupe koji se istodobno zalažu tobože za ZAVNOBiH-ovsku formulu održivosti BiH i za načelo jedan čovjek jedan glas u totalno podijeljenoj i devastiranoj zemlji. Zahtjev za poništenjem temeljnog ustavnog načela na kojemu počiva poslijeratna i postdayonska BiH, to jest dokidanje načela konstitutivnosti tri bh. autohtona naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, jednako je sulud kao i onaj Miloševićev, a mogao bi proizvesti i sličan učinak, to jest disoluciju BiH, smatra Lasić.

Umjesto takvog, prema njegovom mišljenju, suludog puta, trebalo bi razmišljati kako od tri podijeljena društva, u čijem je središtu naopako shvaćeno pitanje i nacije i države, napraviti moderne ko-nacije po modelu političke zajednice u svakoj od sredina u kojoj su ko-nacije u većini.

To znači, jednakopravnost svih ko-nacija i svih drugih oformljenih identiteta i na prostorima RS-a i Federacije BiH, kako onom na kojemu je bošnjačka Armija BiH uspostavila poželjne većine sa stanovišta Bošnjaka, tako i onom na kojemu je HVO uspostavio tzv. hrvatske većine, smatra Lasić ističući da se ne radi o tome da političko Sarajevo odlučuje u ime Hrvata tko je podoban ih predstavljati, nego o obvezi da Bošnjaci i Hrvati brinu o jednakopravnosti svih identiteta u svakoj administrativnoj jedinici, što je uostalom i zahtjev Europskog suda u Strasbourghu i smisao prilagodbe zahtjevima iz acquisa EU.

Takvima kao što je Željko Komšić netko bi dobro savjetovao da se prestane udvarati bošnjačkom glasačkom tijelu na prostački nacionalistički način daljnjeg ponižavanja hrvatskih većinskih političkih volja, a HDZ-ovskim (HDZ BiH i HDZ 1990) bi, pak, netko dobro učinio kad bi ih uspio pokrenuti ka tomu da se i sami zalažu za koncept jednakopravnosti svih identiteta u svim administrativnim jedinicama i putem modela političke, a neetničke zajednice. U konačnici i radi se o potrebi pretvaranje triju etničkih zajednica u političku zajednicu jednakopravnih identiteta, zaključuje profesor Lasić.

O “konsitutivnosti” se već govorilo u EU parlamentu

Vrlo važno je za posjetiti da je upravo konstitutivnost naroda BiH bila i važna tema rasprave Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta, prilikom izglasavanja konačne verzije izvješća o napretku BiH prema EU u siječnju prošle godine.

Zapanjujući je pokušaj da se zanemari konstitutivnost naroda i da se inzistira na tome da je BiH građanska država jer BiH nije unilateralna država i nije sastavljena od jednog naroda, rekao je tada zastupnik SDP-a Hrvatske u Europskom parlamentu Tonino Picula, nakon što su pojedini zastupnici europskih socijalista i demokrata postavili pitanje izbacivanja formulacije “konstitutivni narodi” želeći da ostane samo “građani”.

Međutim, Europski parlament, unatoč pojedinim zastupnicima, jasno se odredio po ovom pitanju ne brišući konstitutivnost naroda u svom Izvješću o BiH.

Ustavna načela (konstitutivnost i federalizam) vrlo važni su za funkcioniranje složene i asimetrične državne zajednice i u BiH se uporno proskribiraju zbog straha od secesije, ali i zbog želje za majorizacijom. Njihovo daljnje kršenje izložilo bi stabilnost zemlje većim rizicima od bilo kakvih vanjskih pritisaka, rekao je ovaj hrvatski SDP-ovac koji je i predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom.

On smatra da bi svaka promjena unutarnjeg uređenja BiH zahtijevala širok konsenzus, i u BiH i u međunarodnoj zajednici. A oko BiH kao građanske države nemoguće je zamisliti konsenzus, zaključuje Picula, prenosi HMS.

Zašto je Hrvatima bitna konstitutivnost?

Na pitanje zašto je Hrvatima važna konstitutivnost, Lasić ističe: Hrvatsko pitanje u BiH se suštinski odlikuje time što je najmajušnije od tri neriješena nacionalna pitanja. Utoliko je njega nemoguće riješiti bez rješavanja ostalih i bez rješavanja strukturnih problema u BiH. To je uostalom i suština tzv. trećeg modusa u BiH, kojeg smo prije par godina u otvorenom pismu bh. javnosti artikulirali nas osmorica bh. i hrvatskih intelektualaca. Naravno, bez ikakvog velikog odjeka i uspjeha.

(www.jabuka.tv)


26 komentara

 • Zelja bosnjaka, muslimana da dominiraju Federacijom i nad hrvatima je jaca o realnosti, Ustava i Dejtonskog sporazuma. Taj njihov ludacki izlet ce definitivno dovesti do raspada BiH- ne. Jer njima vise nisu srbi problem koji su ih procerali, pobili kao i hrvate u RS- koj nego su im naj veci problem hrvati u Federaciji. Oni koji su im u vise navrata spasili BiH- nu od raspada i jos vece katastrofe.

  • “ugrozeni latini ” povlace paralelu juge i BiH,nasa drzava postoji hiljadu godina idioti,a obe juge jedva 70g.drugo srbi su bili 35%stanovnistva u toj drzavi a tjeli svu vlast i centralisticku drzavu,Bosnjaci su danas 57%u BiH i ne zele svu vlast.

 • Komsic,Suljagic, Reuf Bajrovic…Uz blagonaklonost Bakira, Niksica i drugih bosnjackih lidera kako politickih tako i vjerskih su vode osmisljenog zlocastog cina koji se zove pokusaj istrebljenja hrvata svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima iz Federacije.. A tako i iz citave BiH- ne…

 • Zaboravili su nasi susjedi bosnjaci da su hrvati na referendumu bili za cjelovitu BiH- nu drzavu tri konstitutivana i ravnopravna naroda i ostalih. Da su hrvati i HVO- e u selu Ravno prvi stali u obranu od srbocetnicke agresije na BiH- nu. Hrvati dragovoljci su se ukljucili tada u obranu RH- ke dok su njihovi oficiri danasnji visokopozicionirani oficiri Armije Dudakovic, Sefer i ostali kao oficiri JNA- je razarali RH- ku i ubijali neduzan goloruki narod. Zanoravili su nasi susjedi bosnjaci kuda i kako su dobili vojnu i svako drugu pomoc u ratu, zaboravili su gdje su smjestili svoje izbjegle i svoje ranjene, zaboravili su deblokadu Bihaca i spas od druge Srebrenice, zaboravili su Dejton i dejtonski sporazum kada je HZ- HB- na ugradena kao takva u Federaciju. Zaboravili su bosnjaci sto su oni ucinili hrvatima gdje hrvati nisu bili organizirani u HZ- HB- nu i gdje nije bilo HVO- ne, zaboravili su progon 200 000 hrvata iz Sredisnje bosne, Zenice, Sarajeva itd upravo od pripadnika Armije. I sada oni nama drze predavanja i zele ponobo da dominiraju, da nam bitaju prestavnike svoje poslusnike. Pa nije ovo vrijeme Turske okupacije i vladavine kad ti aga morao prvu bracnu noc spavati sa mladom. Ovo je pre strasno a jos je strasnije sto Visoki prestavnik i MZ- ca sute i slijepo gledaju na ponasanja izjave, prijetnje ovih debila, Komsica, Suljagica, Reufa i njima slicnih…

  • Da bili su za nezavisnu BiH ali ste onda potrčali da pravite veliku hrvatsku i da pravite zločine nad Bošnjacima, vi ste optpad BiH!

   • Vidim da imaš namjeru provocirati.
    Nabroji mi mjesta u kojima se najviše smanjio broj Muslimana a gdje su Hrvati u većini?
    Onda mi reci koliko je Hrvata prije rata živjelo u Sarajevu, Zenici, Konjicu i Tuzli a koliko sada?
    Nemojte više pričati o tome tko je otpad a tko je za suživot. Vidi se iz priloženog.

   • selime sta ste vi htjeli drzavu po uzoru na iran .sta bi bilo sa srbima i hrvatima da bosna granici sa turskom? ovo je krscanska evropa ako ti nije po ceifu ti ljepo MRS U TURSKU .

 • Za komentar iznad. Ako hrvati izaberi Komsica onda je on legitiman prestavnik hrvata i hrvatskog naroda. Ali ako ga bosnjaci sa svojih 98-99 posto glasova izaberu onda to vodi u raspad BiH- ne . To je jasno svima. Zasto onda izbori, zasto onda hrvatski clan presjednistva, zadto Ustav, zasto presude Ustavnog suda koje se ne sprovode. Znaci da drzava ne funkcionira i kao takva se urusava… Zasto se onda zove troclano presjednistvo BiH- ne… Zasto stoji srpski, bosnjacki i hrvatski clan presjednistva.

 • Užasno je to. Nitko drugu Draganu nije donio više glasova nego ovaj idiot Komšić. Da nema Komšića i sličnih budaletina HDZ, ovakav kakav je, ne bi dobio ni 30 glasova. Ovako se svaki put pred izbore jave ovakve budale i HDZ-u lopatom nagrnu sve glasove. Kada pomislim na alternative, Raguža, krezube HSP-ovce ili slične, plače mi se.
  Jedino što normalnom čovjeku preostaje je da pobjegne glavom bez obzira iz ove vukojebine ako želi normalnu budućnost sebi i svojoj djeci.
  Ovdje se N I K A D A neće živjeti normalni

 • Potpuno promašen komentar onih paćenika kojima smeta svaka hrvatska stranka..oni bi bili najsretniji da je i sad CKKPJ na vlasti..Očito, i djedovi i očevi su im bili vjerne sluge propalog komunističkog režima.

  • A Čović nije bio u CKKPJ? Ili si nepismen ili si naivan ili glup? Ili možda sve troje?
   Sine moj, nije uzalud naš narod rekao: “Vuk dlaku mijenja ali ćud nikada”
   To što uporno, ko papagaj, ponavljaš tri napamet naučene fraze o komunistima ne znači da si veći Hrvat od mene, samo može značiti da si velika budala koju netko iskorištava.

  • Nema ti prijatelju od raspada ništa. Ja ga čekam već 25 godina. Jedina je istina da nas je hrvatska vlast 95 prodala u zamjenu za slobodnu Hrvatsku od Vukovara do Dubrovnika, bez Srba.
   Mućni malo glavom, u Daytonu su dogovorena 2 entiteta a tri naroda. Ne čini li ti se netko višak? U zamjenu za okupirane dijelove Hrvatske Srbi su dobili pola BiH i očistili je etnički. U drugoj polovini Muslimani rade nešto slično, počistili su sve Srbe i Hrvate iz Bosne. Ostalo je još nešto Hrvata u Zapadnoj Hercegovini.
   Kako misliš da ćemo se raspasti? Gdje misliš da ćemo mi iz desetak općina sa većinskim hrvatskim pukom? Misliš da će se Muslimani odreći pola Mostara, Neuma, Stoca …? Mislite da će se Europska Unija proširiti radi nas tristo tisuća? Nemojte biti glupi. Nema od toga ništa. Mi smo prodani 95-e samo nam je trebalo više od dvadeset godina da shvatimo da smo manjina jer to nitko na glas nije rekao.
   Hrvatski političari nam bace malo mrva ispod stola i obično nas se sjete malo pred izbore. Naši lokalni političari dobro žive od naše neukosti. Plaše nas Muslimanima i obećaju nam treći iako dobro znaju da od toga nema ništa.
   Nama, običnom puku ne preostaje ništa nego da se manemo politike, zasučemo rukave, pokušamo se barem financijski osigurati ako ne želimo nestati sa ovih prostora.

  • A sta neka, kakav raspad, vi to prizeljkujete ali bez krvi raspada nema! Moras biti totalni idiot da zelis novi sukob! Tko ne voli svoju djedovinu neka ide ća, široko mu!

 • boji se za svoju stolicu kome maže oči kad su bili ovi prije hdz imali smo ista prava kao u federaciji ali sada imamo manje prava i plate i gore se živi tko nam je tu kriv nisu muslimani ni srbi niti su oni bili u zapadnoj hercegovini hercegovinu su uništili veliki hrvati što su preko metar i pol

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.