Vrijeme je za sadnju proljetnih lukovica

Ukoliko želite da početkom ljeta vaš vrt izazove divljenje i laganu ljubomoru susjeda i znatiželjnih prolaznika, cvjetajući predivnim bojama, sada je idealno vrijeme za sadnju lukovica. Gladiole, begonije, ljiljani, kale, samo su neke od vrsta koje se sade u ovom periodu.

Proljetne lukovice su vrlo zahvalno cvijeće koje zbog lijepih cvjetova, različitih oblika i boja te ugodnih mirisa predstavljaju odličan izbor za vrt i okućnice. U najljepše lukovice za ljetnu cvatnju ubrajamo ljiljane, dalije, begonije, kale, gladiole i gloksinije, a koje će od ovih lukovice uljepšavati vaš vrt odlučit ćete prema vlastitom izboru, ideji ili želji.

Sadnja lukovica

Sadnja lukovica obavlja se na dobro pripremljeno tlo, prethodno pognojeno organskim gnojivima, primjerice Vrtko ili Povrtko. Gomoljasto i lukovičasto cvijeće ne podnosi stajski gnoj i nepropusno tlo. Takvo tlo treba popraviti dodavanjem humusno-tresetnog supstrata koji rahli tlo, a ujedno je i gnojivo.

 

 

Prilikom sadnje, lukovicu je potrebno čvrsto utisnuti u tlo, tako da baza bude u dodiru sa tlom. Kod većine lukovica, jasno se razlikuje vrh od donjeg dijela lukovice, dok je kod manjeg broja lukovica vrh vrlo teško razlikovati. Ako niste sigurni posadite lukovicu na stranu. Biljka sama zna što joj je vrh i iz čega će se razviti listovi i stabljika, a odakle će se razviti korijen.

Veliki izbor proljetnih lukovica u Sjemenarna agrocentrima

Općenito je pravilo da dubina sadnje lukovica bude 2-3 puta veća od veličine lukovice (npr. ako je lukovica veličine 2 cm sadi se na dubinu 4 cm – 5 cm). Najčešći razmak sadnje je 8 cm do 10 cm za sitne lukovice, a 10 cm do 20 cm za krupnije.

Treba paziti da ih se ne sadi pregusto, kako si ne bi međusobno oduzimale hranjive tvari i vlagu.  Dno lukovica i gomolja treba ležati na rahlom tlu, a između njih ne treba biti zraka. Kako biste dobili ljepšu sliku, lukovice je poželjno saditi u skupinama i to iste vrste.

Sadnja lukovica u skupinama ostavlja poseban dojam

Specifičnosti pojedine vrste

Ukoliko se odlučite posaditi LJILJANE, pazite da ih smjestite na dobro osunčano mjesto u vrtu. Ako biljke ne posadite na dovoljno sunčano mjesto, stabljike će se iskriviti u potrazi za suncem. Zalijevajte ih redovito i temeljito, jer ne smijete dopustiti da ljiljan ostane bez vlage.

Ako se pak odlučite posaditi GLADIOLE, također ih smjestite na sunčano mjesto, zaštićeno od vjetra. Da bi gladiole cvjetale cijelo ljeto, sadit ćete ih od sredine travnja do sredine lipnja u razmacima od 14 dana (jer cvatnja jednog cvjetnog klasa ne traje duže od dva tjedna. Najbolje ih je saditi u skupine od 5 do 7 biljaka iste boje.

 

 

Gomolji GLOKSINIJE sade se plitko tako da vrh gomolja bude u razini supstrata. Ima određene zahtjeve prema mjestu sadnje. Biljka ne smije biti izložena direktnom suncu, a svjetlost joj je prijeko potrebna da se mogu stvarati i rascvjetati cvjetni pupovi.

Tijekom sezone rasta traži prihranjivanje tekućim mineralnim gnojivom s većim sadržajem dušika, a tijekom cvatnje potrebno je više kalija. Ako se kod gloksinije ne pojave pupovi, a listovi su se već razvili, treba otkinuti jedan list i pupovi će nakon toga izbiti.

BEGONIJA  za rast zahtijeva polu-sjenovito ili polu-sunčano mjesto, zaštićeno od vjetra. Tlo mora biti humusno, propusno i vlažno, osobito za vrijeme rasta i cvatnje. Potrebno ju je redovito zalijevati, ali se voda ne smije zadržavati jer tada dolazi do truljenja gomolja. Prihranjuju se svakih 14 dana. Potrebno je izbjegavati prskanje po lišću te prostore sa visokom vlažnošću zraka.

Na kraju o kojoj god vrsti lukovice je riječ – bitno je da je njegujete redovno i s ljubavlju, jer samo tako će vaš vrt krasiti šarena paleta boja čak i kada se uokolo počnu nazirati prvi znakovi jeseni.

Puno više informacija o proljetnim lukovicama, sadnji i agrotehnici doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj  063/700-700.
(www.jabuka.tv)

Više o dostupnim sortama sjemenskog krumpira pročitajte klikom na fotografiju…