S ovim robotskim kratkim hlačama lakše ćete hodati i trčati

Istraživači pri Institutu Wyss, u sklopu sveučilišta u Harvardu, izradili su ‘egzoodijelo’ koje izgleda kao robotske kratke hlače i može smanjiti potrošnju kisika pri naprezanju

Meko egzoodijelo olakšava hodanje i trčanje pomoću sustava aktiviranja kabelima. Kabeli za aktiviranje primjenjuju vlačnu čvrstoću između pojasa oko pasa i uskih nogavica kako bi stvorili torziju na spoju kuka koja radi skupa s glutealnim mišićima.

Jednostavnije rečeno, hlačice pomažu pri pokretanju mišića u vašem kuku i preponama kako bi olakšale trčanje i hodanje, kako na ravnom terenu tako i pri usponu.

Dok hodamo središte mase našeg tijela ljulja se poput obrnutog klatna. Dok trčimo kreće se više nalik opruzi. Mikroprocesor u egzoodijelu može razlikovati kad trčite i kad hodate kako bi radio s vašim glutealnim mišićima.

Egzoodijelo smanjuje metaboličke troškove (točnije, koliko kisika trošimo pri disanju) za četiri posto tijekom trčanja i devet posto pri hodanju. Posljedica toga je da se osjećate lakše dok ga nosite – oko 5,7 kilograma za trkače i 7,3 kilograma za hodače.

Iako je smanjenje metaboličkog troška razmjerno skromno, istraživači ističu kako su pokazali da je mougće imati prijenosnog nosivog robota koji vam može pomoći u više od jedne aktivnosti, što bi moglo otvoriti vrata prema širokoj primjeni u svakodnevnom životu.

Moguće primjene su pomaganje ljudima s teškoćama u hodanju, radnicima u industriji koji rade fizički zahtjevne zadaće i tome slično, piše Business Insider.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.