Rusija: Sirijski režim nije koristio kemijsko oružje u Dumi

Rusija je u nedjelju objavila da sirijski režim nije koristio kemijsko oružje u svojim napadima na pobunjenike u Istočnoj Guti, suprotno onome što pretpostavljaju Sjedinjene Države.

Opovrgavamo odlučno tu informaciju, kazao je general Jurij Jevtušenko, šef Ruskoga centra za pomirenje sukobljenih strana u Siriji, prema riječima koje su prenijele ruske agencije.

Spremni smo čim se Duma oslobodi poslati ruske stručnjake za nuklearnu, kemijsku i biološku obranu da prikupe podatke koji će potvrditi da su te tvrdnje nepouzdane, dodao je on.

SAD je u nedjelju osudio mogući kemijski napad sirijskih snaga u Istočnoj Guti, posljednjem pobunjeničkom uporištu pred Damaskom, gdje je u režimskim napadima poginulo 70 civila u petak i subotu.

Međutim, humanitarne organizacije ocjenjuju da je broj žrtava dosegnuo stotinu i više i da bi mogao rasti.

Plave kacige, spasioci u pobunjeničkim zonama, osudili su pribjegavanje “toksičnom plinu kloru”, što su smjesta opovrgnuli sirijski državni mediji.

Ako se potvrde, te su informacije zastrašujuće i zahtijevaju hitan odgovor međunarodne zajednice, napisala je u priopćenju glasnogovornica State departmenta Heather Nauert.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.