“Padne” li Dom naroda, Hrvati gube legitimne predstavnike

Jedno od usuglašenih načela bošnjačkih stranaka za izmjene Ustava FBiH i Izbornoga zakona BiH predviđa uspostavu pune simetrije između Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Vijeća naroda Republike Srpske tako što bi se nadležnosti Doma naroda u FBiH izjednačile s nadležnostima Vijeća naroda u RS-u.

Pojednostavljeno, SDA, SBB, SDP i DF zagovaraju značajno umanjenje ovlasti gornjega doma federalnoga Parlamenta. Kada bi kojim slučajem takav prijedlog bio prihvaćen, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH bi odlučivao samo o zakonima koji se osporavaju kao zakoni od vitalnoga nacionalnoga interesa.

Funkcija gornjega doma entitetskoga Parlamenta, koju trenutačno ima Dom naroda, bila bi potpuno izgubljena. Kroz Zastupnički dom bošnjačke stranke bi preglasavanjem Hrvata mogle donositi brojne zakone, odluke, imenovanja, ne razmišljajući više hoće li te odluke u Domu naroda biti osporene.

Sadašnja uloga Doma naroda Parlamenta FBiH, kakva je predviđena Washingtonskim sporazumom i Ustavom FBiH, propisuje da svaki zakon ili odluka iz Zastupničkoga doma mora ići na potvrdu u Dom naroda.

S druge strane, odluke Narodne skupštine RS-a ne moraju dobiti takvu potvrdu u Vijeću naroda RS-a. Tu je jedna od tih ključnih razlika između ta dva tijela i njihovih mjerodavnosti. Očito je da se iskustvo iz RS-a sviđa bošnjačkim strankama i da političku dominaciju Srba u RS-u žele prepisati u Federaciji.

Apsurdno je što su upravo te stranke do sada bile najveći kritičari majorizacije Bošnjaka i Hrvata koju omogućava dominantna zakonodavna uloga Narodne skupštine u odnosu na Vijeće naroda RS-a. No, ono što je bošnjačkim strankama možda i važnije od samoga donošenja zakona je formiranje vlasti.

Kada bi se izjednačile ovlasti Vijeća naroda RS-a i Doma naroda FBiH, bošnjačke stranke mogle bi same imenovati predsjednika i dopredsjednike FBiH te premijera i entitetsku Vladu. A javna je tajna da se borba oko izbora izaslanika u Dom naroda umnogome tiče upravo utjecaja na izbor izvršne vlasti.

Bošnjačkim strankama uvijek je cilj bio osvojiti više od trećine hrvatskih mjesta u Domu naroda, koliko je potrebno za imenovanje predsjednika, dopredsjednika i Vlade FBiH. U tome su 2010. godine i uspjele, istina, zahvaljujući OHR-ovoj matematici prema kojoj je jedna trećina od 17 (hrvatskih izaslanika) pet.

Rezultat je bio platformaška vlast bez legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda.

Kada bi uloga Doma naroda u FBiH bila izjednačena s onom Vijeća naroda u RS-u, ni jedna buduća vlada u Federaciji ne bi uključivala legitimne predstavnike hrvatskoga naroda, odnosno izbornu volju većine hrvatskih glasača.

Skoro da bi bilo nevažno kako i koliko Hrvata je izabrano u Dom naroda jer bošnjačke stranke u FBiH već sad imaju marionetske klubove Srba i “ostalih”. Zaštita hrvatskih interesa tada bi bila isključivo prepuštena Ustavnom sudu FBiH, gdje je također limitirana uloga hrvatskih sudaca.

Prihvaćanje ili nametanje ovakvoga prijedloga značilo bi uvođenje bošnjačkoga entiteta (FBiH) ne na mala, već na velika vrata.

(Dragan Jurić | Večernji list)


7 komentara

 • Vratit treba entiteta Hrvatima kada Bošnjaci traže sebi ako politika ne može uspostaviti ravnopravnost može narod ali bi onda moglo biti gadno političarim

 • Hrvatski narod od 1996 god,pa na ovamo je pao i pada svake godine,usput i nestaje sa svojih ognjišta…Dom naroda je zadnja distanca gdje se brane politika,političari,funkcije,zato očekujem konačno grčevitu borbu kao što je trebala biti i do sada,ali nije….Ako uspiju bošnjački lideri,stranke,ekstremisti sprovesti ovaj svoj ,,zločinački,,naum onda hrvata nema više nigdje u Federaciji i bošnjaci će birati svoje fikuse,kao što se to radi u RS-oj…E sada tu nisu samo u pitanju političke funkcije,nego nared dolaze i firme poput EP-HB-ne,HT-Eronet,Aluminij itd..To je bošnjacima konačan cilj,ekonomski preuzeti svu moć i slomiti hrvatske županije,gradove,općine i hrvatski narod natjerati na iseljavanje koje je već naveliko u tjeku…Samo mudri,razumni,ne pohlepni političari,bez oraha u đžepu mogu donjeti razumnu i ispravnu odluku i pružiti ovoj bošnjačkoj,ekstremnoj skupini sa lijeva i desna razuman odgovor…Ovo su povijesni trenuci,za opstanak ili nestanak….Nije vrijeme za podjele i kritike stranaka i pojedinaca ali najveću krivicu upravo snose naši političari koji su radi svoje osobne koristi žrtvovali,ustupali,prodavali svih ovih 22 god.od Dejtona hrvatske pozicije,interese i ono što im ,nama pripalo i samim Dejtonom…Svi su krivi od HDZ-ce,HDZ-1990,HSP-va,Lijanovića,HSS-ke itd…I sada je na sceni podjela ovih istih,radi svojih osobnih interesa i jedni se kriju iza HNS-ora a drugi se javno i otvoreno uvlače u guzicu,bošnjačkim partijama,liderima i Sarajevu ovakvom kakvo je bošnjačko….Bez jedinstva svih hrvatskih prestavnika,stranaka,crkve prijeti nam nestanak sa vjekovnih ognjišta…Zato gospodo,profesionalni politički plaćenici,moćnici,pamet u glavu,ovaj put nije samo ugrožen hrv.narod,nego i vaše političke funkcije,firme,poduzeća koja pripadaju hrvatskom korpusu,narodu a iz kojih se vi najviše finansirate—

  1
  1
 • Ovo što bošnjaci,njihove stranke zagovaraju,nude hrvatima u Federaciji je puno manje i ispod onog što je Milošević nudio hrvatima u bivšoj Jugoslaviji…Hrvati su se uvijek znali u datom,teškom vremenu,vremenima oduprijeti tim negativnim podvalama,silama kako neki sebe zamišljaju…Ako bošnjaci nisu izvukli pouku iz raspada bivše Juge i uzroka tog raspada onda nešto u njihovim glavama ne štima ili netko ,,moćan,,jaki iz vana sve ovo diriguje i povlači konce…BiH-na je zemlja tri konstitutivna ravnopravna naroda i svakako niti jedno zlo nemože biti na štetu samo jednog naroda,tako je bilo i u zadnjem nesretnom ratu,periodu kada su sva tri naroda pretrpili veliku žrtvu…Samo budala i bolesni um,može tome težiti ponovo…Jer iza svega se opet sjeda za stol i dogovara i to je jedini i pravi put…

 • Ja sam davno izgubio legitimne prestavnike. Svaki put glasam za HDZ i on me svaki put iznevjeri, odnosno pronevjeri ono što je nudio u predizbornoj politici! Ali su zato jedinstveni i mladež, i žene i tate HDZ kad je Istambulska u pitanju! To i spregu s HNS nikad im neću oprostit. U BiH smo već popušili a u Hrvatskoj nam se dimi! Naš jednosmjerni put je nažalost goso. Merkel i Njemačka! Zar ne!

 • ma ko nam j..e mater ionako nismo nista drugo ni zasluzili. dok nam je rvacka vjera bila jaka, dok nas je tradicijonalna crkva (ne danasnja sa pametnim telefonim i autinam) ucila viri i postenju, dok nas je rvacka kulturna tradicija na krilima nosila, bilo nam je dobro, danas je rvat rvatu najveci neprijatelj. dakle ko nas je..e nista do istribljenja i ne zasluzujemo

  3
  1
 • Dozvolili smo da nam ljudi, koji su na nasoj muci obogatili, za koje se zna da su korumpirani, budu
  vodje. Takvima, nije bitan narod, niti njegova nacija, bitno je samo da oni mogu obrtati pare. HDZ je imao u zadnje cetiri godine Ministarstvo financija BiH, Ministranstvo financija i trezora BiH, Ministarstvo prometa i komunikacije BiH, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Federalno ministarstvo prostornog uredjenja. Gdje su im rezultati? Prica se da je Ministarstvo financija poslovalo u zadnje cetiri godine sa velikim gubicima. Sve fabrike, poduzeca koja su bila u Kantonima gdje Vlada HDZ su propali, jeftino privatizirana (Soko, Aluminij itd.) Narod je ostao bez posla. I naravno to vodi iseljenju ljudi. Kako svi imamo hrvatske putovnice, nama je najlakse od svih naroda da dignemo sidro. Kantoni koji su pod HDZ-om su pred financijskim kolapsom-bankrotom. Ko je tu kriv? Niko nije razmisljao na izborima da nekoj drugoj stranci sa hrvatskim predznakom, damo sansu, a ne HDZ-u. Pa eto tako ce nam biti kako smo sami htjeli! Nekaznjavajuci aktere nase agonije.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.