Rusija šalje helikopter za gašenje požara na područje Mostara i istočne Hercegovine

Vijeće ministara BiH prihvatilo je pomoć Ruske Federacije u vidu helikoptera Ka-32koji nosi pet tona vode u jednom zamahu, a već danas bi trebalo da krene i bude upotrijebljen prema prioritetima, prvenstveno za gašenje požara na području Mostara i istočne Hercegovine.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić kazao je FENI da se radi o helikopteru koji se nalazi u Nišu, gdje je smještan jedan od regionalnih centara za borbu protiv požara.

“Kolege iz Ruske Federacije ponudile su nam helikopter koji je trenutno u Nišu i uskoro bi trebalo da krene prema BiH”, kazao je Agić.

Trenutno je na gašenju požara u rejonu Bratunca angažiran jedan helikopter Oružanih snaga BiH, dok se ostali helikopteri, zbog prekomjerne eksploatacije u prethodnim požarima, nalaze na faznim pregledima, izjavio je danas zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije general-bojnik Rizvo Pleh.

– Radi se o pregledima koji su obavezni kako bi se zamijenili određeni dijelovi kao što su filtri, zakivci, te izvršilo podmazivanje sklopova. Sve to zahtijeva vrijeme i mora se obaviti jer u suprotnom nastaje veliki rizik za posadu i letjelicu – kazao je Pleh.

Dodao je da bi do kraja ovog tjedna još dva helikoptera trebala biti operativna, a da bi do narednog tjedna trebao biti završen pregled i trećeg helikoptera.

– Tako da se nadamo da ćemo tada raspolagati s kapacitetima koje smo imali prije pregleda. Maksimalni kapaciteti Ministarstva odbrane BiH za gašenje požara je angažiranje četiri “MI 8” helikoptera koji mogu nositi najviše tereta, a jedan sat njihovog leta košta 5.000 KM – precizirao je Pleh. (FENA)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.