Rušenje Guinessa: Kupres ovoga ljeta okuplja najviše Ivana na svijetu

Udruga Kupreški kosci, uza snažnu podršku cijele lokalne zajednice, ovoga ljeta planira do sada neviđeno, u poznatoj pjesmi opjevano, rekordno okupljanje i druženje na poznatom Kupreškom polju.

Kuprešaci zadnjega dana srpnja okupljaju sve Ivane iz zemlje, susjedstva i dijaspore da zajedno sa svojim obiteljima slave i bolje upoznaju zapanjujuće prirodne ljepote te bogatu kulturu i tradiciju ovog specifičnog bosansko-hercegovačkoga kraja te istodobno pomognu zapisati taj poseban trenutak u povijesti – rušenjem Guinnessova rekorda u okupljanju najviše osoba istoga imena na jednom mjestu.

Najvećim okupljanjem Ivana cilj je promovirati obiteljske i duhovne vrijednosti te obilježiti obiteljsku nedjelju 30. srpnja 2017. zajedničkom molitvom i obiteljskim druženjem, milenijskom fotografijom, obaranjem najpoznatijega svjetskog rekorda te neizostavnim koncertom Marka Perkovića Thompsona.

Originalna ideja iza ovoga događanja koje će zasigurno okupiti najveći broj Ivana na svijetu proizašla je iz stiha poznate pjesme “Vratit će se Ivan s 1000 momaka” popularnoga pjevača Marka Perkovića Thompsona, a u cilju promoviranja vrijednosti kupreške zajednice, ljepota kupreškog kraja i bogatstva kupreške tradicije i kulture.

Kuprešani će svojim gostima iz cijeloga svijeta omogućiti cjelodnevno druženje, upoznavanje s tradicionalnim aktivnostima, zanatima i rukotvorinama specifičnima za kupreški kraj, uz poznatu kuprešku gostoljubivost i srdačnost.

Prvi tragovi ljudskoga života u kupreškom kraju potječu iz novijega kamenoga doba, čak tri tisuće godina prije naše ere.

Uz ostatke građevina iz davnih vremena, do naših dana je očuvano kameno oruđe pohranjeno u sarajevskom muzeju, a specifičan geografski položaj i bogata i burna povijest oblikovala je Kupres i Kuprešane onakvima kakve poznajemo danas.

Kupres danas predstavlja atraktivnu turističku destinaciju tijekom cijele godine, zahvaljujući snježnim planinama zimi i zelenim sunčanim obroncima ljeti. Tek malo više od stotinu kilometara udaljen od Splita i Mostara, Kupres svake godine sve veći broj turista prepoznaje kao idealno mjesto za uživanje u sanjkanju i skijanju zimi te zmajarenju, paraglajdingu, planinarenju, lovu ili jednostavno uživanju u prirodi ljeti.

Ovoga ljeta će okupljanje 1000 Ivana podignuti turističku ponudu ovoga osebujnoga kraja na novu razinu, a dobrodošli su svi ljudi dobre volje, dobre namjere i otvorenoga srca.

Više informacija možete pronaći na poveznici.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.